Izmišljena izjava španske “naučnice” postala je viralna


U svetlu mnogih informacija o epidemiji virusa korona, te traganju za adekvatnim lekom i vakcinom koji bi sprečili dalje širenje, društvenim mrežama, kao i posredstvom Vibera i WhatsAppa, proteklih dana kruži fotografija sa slikom naučnice Izabel Garsija Težerina i njenim navodnim citatom u kojem poredi primanja naučnika i fudbalera na podrugljiv način.

„Date fudbaleru milion evra mesečno, a naučniku 1800 evra. Sad tražite lek za ovaj virus. Idite kod Kristijana Ronalda i Mesija, pa nek’ vam oni nađu lek“, stoji u navodnoj izjavi, ispod koje je potpisana Izabel Garsija Težerina.

Srpski mediji još uvek nisu preneli ovu poruku, ali pojedini strani sajtovi ipak jesu. Međutim, španski portal koji se bavi otkrivanjem lažnih vesti Maldita.es uočio je da je zapravo reč o prevari.

Naime, Izabel Garsija Težerina nije biolog istraživač, a ni naučnik. Njena biografija govori da je ona pravnik i diplomirani inženjer poljoprivrede. Završila je dva fakulteta na osnovnim studijama (Pravni fakultet na Univerzitetu Valjadolid i Poljoprivredni na Tehničkom univerzitetu u Madridu). Pored toga, Izabel je masterirala agrarnu ekonomiju na kalifornijskom univerzitetu. Aktivno se bavi politikom, a u periodu od 2014. do 2018. bila je španska ministarka poljoprivrede, ribarstva, hrane i zaštite životne sredine u vladi Marijana Rahoja.

Fotografija koja prati njen navodni citat je zapravo „skrinšot“ intervjua iz aprila 2018. godine, u kojem, naravno, ne spominje virus korona. Intervju je dala marokanskom portalu MapEcology.ma dok je bila u poseti Maroku. Govorila je o napretku Maroka u oblasti poljoprivrede.

U Srbiji se pak pojavljuje druga fotografije Izabel Garsije Težerine, ali nema sumnje da je na njoj ista osoba, uz prevedenu izjavu. A izjava? Reč je samo o internet mimu čiji je autor nepoznat.

S. T. – FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA