Povratak otpisanih – #nijesedesilo


Više medija iz Srbije je poslednjih dana prenelo dve lažne vesti o ponašanju životinja tokom pandemije koronavirusa. Na sajtu Nacionalne geografije demantovane su obe.

Prva vest tiče se navodnog povratka labudova i delfina u kanale u Veneciji zbog smanjenja turizma poslednjih nedelja. Kako kažu u Nacionalnoj geografiji, labudovi su fotografisani u kanalima na ostrvu Burano (u blizini Venecije) gde se inače redovno pojavljuju, dok su delfini snimljeni u sardinskoj luci daleko od grada. U ovoj priči je jedina istina da je voda u kanalima mnogo čistija otkad nema turista zbog krizne situacije.

Lažnu vest su preneli Noizz, Kurir, Blic i Srbija danas, a Energetski portal je vest obrisao sa svog sajta.

Druga vest govori o četrnaest slonova koji su ušli u selo i napili se od kukuruznog vina u Kini. Međutim, kako prenosi Independent, slonovi jesu ušli u selo u provinciji Junan, ali su prolazeći oštetili domove i imovinu stanovnika, pri čemu ne postoji dokaz da su pili kukuruzno vino, već da su samo prevrnuli ćup u kom se ono nalazilo.

Što se tiče fotografija, Independent prenosi da one već neko vreme kruže internetom i da nisu povezane sa ovim događajem.

Od domaćih medija vest su preneli Espreso, Dnevna doza lepog, Alo, Turizmo, Grazia, Muški magazin i Fejsbuk stranica Neverovali ILI DA.

Mateja Agatonović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je netačne navode (1. jun 2023); Portal Kurira ispravio je netačne navode (19. jun 2023).

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA