Neprovereni, netačni i opasni saveti sa društvenih mreža


Uprkos brojnim apelima i upozorenjima portala za proveru činjenica i odgovornih medija, neproverene, opasne i u većini slučajeva potpuno netačne informacije vezane za prevenciju zaraze od virusa korona i dalje se šire putem aplikacija za dopisivanje poput Vibera i Vocapa. FN Tragač je zbog toga napravio pregled spornih elemenata ovih poruka za koje je u većini slučajeva odavno dokazano da su netačne. Te elemente na ovom mestu navodimo u originalu, bez jezičkih korekcija.

Kako piše hrvatski portal za proveru činjenica Faktograf, ova poruka je potekla iz Italije i Španije, a tamošnji medicinski stručnjaci osporili su je još pre više od nedelju dana. Da je reč o dezinformaciji potvrdio je predsednik italijanskog Instituta za zdravstvenu zaštitu Silvio Brusafero koji je, kako prenosi italijanski portal Umbria24, izjavio da virusi mogu opstajati na površinama na kojima nisu izloženi dezinfekciji, ali ni elementima poput sunca kiše i lošeg vremena. Sličnog mišljenja je i virolog sa univerziteta u Milanu Fabricio Pregliasko koji je, kako prenosi italijanski portal Leggo, rekao da virus može preživeti na cipelama, ali da je količina virusa koja bi se putem njih mogla uneti u stan zanemarljiva.

Raskrikavanje je još 11. marta dekonstruisalo ove tvrdnje pozivajući se na podatke Svetske zdravstvene organizacije koji govore da iako curenje nosa nije najčešći simptom Kovida 19, ono se može pojaviti kod pacijenata zaraženih ovim virusom. Takođe, portal Snopes je savet da se ne koriste hladna pića i led ocenio kao odavno poznatu medicinsku urbanu legendu, dok je Svetska zdravstvena organizacija još 6. feburara objavila da nema dokaza da ispiranje grla sprečava infekciju novim virusom. Tvrdnju da je u borbi protiv novog virusa efikasno koristiti tople napitke opovrgla je američka doktorka Linda Lee koja je za američki portal „The Ledger“ izjavila da za takve tvrdnje nema dokaza i da je Američki centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) uzeo u obzir i te mogućnosti, ali da je zaključeno da topli napici ipak ne mogu da učine ništa protiv Kovida 19.

I ovu tvrdnju dekonstruisalo je Raskrikavanje još pre dve nedelje, kada je virus korona tek počinjao da se širi Srbijom. Kako je na tom portalu navedeno, ova tvrdnja je netačna jer su temperatura i kašalj uobičajeni simptomi Kovida 19, dok teža klinička slika obuhvata upalu pluća, ozbiljne akutne respiratorne simptome, otkazivanje bubrega i smrt. Takođe, američki pulmolog i specijalista za infektivne bolesti doktor Tomas Neš rekao je za Rojters da su „fibrozi potrebni meseci, ako ne i godine da se razvije“, otklanjajući tako mogućnost da se ona razvije paralelno sa koronavirusom koji se razvija u toku nekoliko nedelja.

Tvrdnju takozvanih „tajvanskih stručnjaka“ takođe je osporio američki pulmolog i specijalista za infektivne bolesti doktor Tomas Neš koji je u izjavi za Rojters rekao da je ovakav navodni test izmišljotina i da je za dijagnostikovanje fibroze potrebno izvršiti test funkcionalnosti pluća u kojem pacijent dune kroz crevo koje je povezano sa računarom koji kasnije analizira stanje pluća.

Ovaj „ozbiljni i izvrsni savet kineskih lekara“ toliko se proširio da ga je demantovala i Svetska zdravstvena organizacija napisavši na Tviteru: „Iako je hidriranje ispijanjem vode važno za sveukupno zdravlje, ono ne sprečava infekciju koronavirusom“. O ovoj tvrdnji pisali su i mnogi domaći i strani mediji i portali za proveru činjenica poput Snopes-a, AFP Fact Check-a, BBC-ja i Raskrikavanja.

Neke od pomenutih saveta prenosili su i Blic, Alo, Espreso, Telegraf, Naturalni centar, Kako i zašto, I love Zrenjanin, RTV, Kurir, Srpski telegraf, Večernje novosti, Informer, Info KG.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je pogrešne navode (1. jun 2023); Portal Kurira ispravio je pogrešne navode (6. jun 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA