Stubovi u Hong Kongu rušeni zbog kamera za prepoznavanje lica, ne zbog 5G

Na Fejsbuk stranici „Pravo na slobodu“ juče je objavljen snimak rušenja stuba, uz opis „Građani ruše 5G antene“, bez detaljnijih informacija o poreklu snimka. Međutim, objava koja je do ovog trenutka prikupila oko 1400 reakcija i 1300 šerova zasnovana je na dezinformaciji.

 

Naime, na snimku koji je u avgustu 2019. nastao u Hong Kongu vide se učesnici protesta koji ruše stubove za koje veruju da su opremljeni kamerama sa tehnologijom za prepoznavanje lica. Rušenje stubova odvijalo se u okviru masovnih protesta protiv nacrta zakona o ekstradiciji koji su započeli 15. marta 2019. i još nisu okončani.

Kako navode Gardijan, Atlentik i Forbs, vlasti tvrde da se stubovi koriste samo za kontrolu vazduha i saobraćaja, ali građani veruju da ih kineska vlast upotrebljava za nadzor i špijuniranje, zbog čega su na snimku pokrili svoja lica maskama i kišobranima. Kada je reč o 5G tehnologiji, ona bi ovog proleća trebalo da bude uvedena u 11 od 18 distrikta Hong Konga.

Još jedan ovakav primer zabeležen je juče, kada je stranica „Srpska čast“ objavila da su građani Nepala zapalili 5G predajnik, dok je priložena fotografija zapravo prikazivala požar na telefonskom tornju u Americi 2013.

S.J. – FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.