Homofobna peticija kao posledica dezinformacija


Organizacija Haver Srbija uputila je poziv pojedinim nastavnicima za onlajn razgovor sa predstavnicima LGBTQI zajednice, što je na nekolicini portala predstavljeno kao „nametanje ideologije homoseksualizma uvlačenjem đaka u radionice“. Međutim, učenici ni na koji način nisu učestvovali u ovim onlajn razgovorima, niti je poziv za nastavnike bio opšteg tipa.

U organizaciji Haver Srbija navode kako profesore edukuju o svim oblicima diskriminacije. „Ne bavimo se samo seksualnošću, niti je na bilo koji način nekom namećemo. Ovo je jedna od mnogih edukativnih radionica kojom se podstiču jednaka prava sve dece, a koju su mediji izvukli iz konteksta”, kaže za FakeNews Tragač izvršna direktorka Haver Srbija Sonja Viličić.

U tekstovima se navodi da je „mejl upućen školama” i da se time pozivaju „nastavnici, a preko njih i đaci osnovnih i srednjih škola” na učešće u ovoj radionici, kao i da se time „nameće ideologija homoseksualizma maloletnicima”.

„Poziv je poslat isključivo nastavnicima sa kojima smo ranije imali neki vid saradnje i koji su na našoj mejling listi”, rekla je Viličić dodajući da učenici nisu mogli da se priključe ovom virtuelnom razgovoru, pošto je on bio namenjen isključivo edukatorima. Ta informacija je jasno vidljiva čak i na skrinšotu imejla koji su preneli pomenuti portali.

U tekstovima se navode i spekulacije da je Haver Srbija „pod patronatom Ronalda Laudera” i da će deca iz tradicionalnih porodica zbog ovakvih radionica biti „tretirana kao socijalno neprihvaljiva”. Redakcije portala pozivaju i na potpisivanje peticije, zamerajući da u formularu za prijavu ne postoji obavezno polje u kojem roditelji treba da daju saglasnost za učešće maloletnika u radionici, ne proveravajući prethodno kome i zbog čega je virtuelni razgovor namenjen.

Ovu vest preneli su portali Ifamnews, Srbin.info, Borbazaistinu, Stanjestvari.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA