Manipulativno isečena pres konferencija Dragana Đilasa


Na Tviteru se pojavio video-snimak iz 2013. godine iz kojeg se može zaključiti da je bivši predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas tada bez zadrške podržao SNS u procesu potpisivanja ugovora Beograda i Prištine. Video je, međutim, isečen tako da manipulativno sakriva pojedine delove pres konferencije koji sadrže kritički stav prema politici SNS-a, čime je suštinski izmenjena originalna poruka, pa deluje kao da se Đilas zalagao za ono što je na konferenciji zapravo kritikovao.

Đilas je na konferenciji rekao da će DS podržati potpisivanje predloženog sporazuma Beograda i Prištine, iako smatra da uslovi ugovora ne idu u korist građana Srbije. On tada takođe najavljuje da će DS u parlamentu glasati za predlog, „zbog bezbednosti građana na Kosovu i Metohiji”, ali i želje da vlast saopšti narodu da se predlogom koji podržava priznaje nezavisnost Kosova.

Prvi rez i podrhtavanje kadra uočljivo je u desetoj sekundi video-snimka sa Tvitera, kada je montažer isekao Đilasovo obrazloženje u kom se navodi uslov da vlast mora građanima priznati da se potpisivanjem tog ugovora priznaje nezavisnost Kosova. Pored ovog, video sadrži još pet manipulativno izostavljenih delova (rezovi su na 00:16, 00:38, 00:46, 01:07, 01:15) u kojima bivši predsednik DS navodi da je za loše stavke u ugovoru kriva vlast, koja bi po njemu morala da snosi posledice za to.

Ovaj video snimak deljen je više od 150 puta (uključujući i retvitove sa komentarom) i ima više od 9800 pregleda.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA