Ne, Dveri nisu predložile zatvorsku kaznu za apstinente


Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović nije rekao da će predložiti zatvorsku kaznu za one koji ne glasaju, kao ni za one koji pozivaju na bojkot.

Dveri su na svojim društvenim mrežama objavile spisak predloga za „obnovu srpske demokratije”, a kao jedna od stavki navedeno je „obavezno glasanje za sve građane”. Ovu rečenicu su pojedini portali, ali i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić interpretirali kao predlog predsednika Dveri da se zatvorom kazne ljudi koji ne glasaju.

Budući da nismo pronašli nikakve dokaze za interpretaciju koju iznose Vesić i tabloidi, zatražili smo dodatno pojašnjenje od Dveri. Iz tog pokreta za Tragač kažu da Obradović nije izneo predlog o kažnjavanju apstinenata zatvorom, već da se zalaže za model koji će motivisati građane da se uključe u politiku i izađu na glasanje. „Cilj je da se građani više uključe, pitaju i odlučuju o svojoj sudbini, a to mogu samo ako učestvuju u političkom životu i na izborima”, kažu iz Dveri, uz napomenu da bi se to pravilo odnosilo na „prave demokratske, a ne lažne SNS izbore“.

Ovu vest su preneli portali Informer, Theworldnews, kao i Alo i Republika koji imaju identičan netačan naslov: „Boško Obradović traži – Ko pozove na bojkot ide u zatvor!”.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA