Proročanstvo nepogrešivog Zijada iz Informera propalo još 2007.


Novi aranžman vidovanjačkih predviđanja o sudnjem danu našao se početkom ove nedelje na portalu dnevnog lista Informer. Ovog puta meta kataklizmičnih najava nije bio ceo svet, već isključivo Sjedinjene Аmeričke Države, a Informer se u svom tekstu pozvao na više vidovnjaka koji su svi za života navodno predvideli da će SAD nestati u apokaliptičkom scenariju. Zbog toga, Informer ljudima koji žive na američkom kontinentu poručuje da „budu što obazriviji i da se nadaju da se neće baš sva proročanstva ostvariti.“

Već u naslovu svog teksta Informer sugeriše da će „jedna velika sila nestati u strašnom potopu koji samo što nije stigao“, a napominje se i da „ovaj vidovnjak nikada nije omanuo“. Daljim čitanjem teksta otkriva se da je „nepograšivi“ vidovnjak Zijad Silvadi, odnosno takozvani „palestinski Nostradamus“ koji je prema pisanju Informera Sjedinjenim Državama predvideo „veliku katastrofu“.

Ono što je Informer propustio da u svom tekstu naglasi je da su predviđanja ovog palestinskog vidovnjaka stara 15 godina i da je prema njegovom proročanstvu SAD veliki potop trebalo da zadesi još 2007. godine. Najstariji dostupni onlajn izvor o ovom proročanstvu je Jerusalem post koji je 29. marta 2005. godine pisao o vidovitom Zijadu, nakon čega se ova priča proširila po internetu. Iste godine, 11. aprila, dospela je i do naših medija kada je objavljena na portalu dnevnog lista Novosti. Originalni članak Jerusalem posta obrisan je sa sajta ovog medija, ali je deo priče dostupan uz pomoć alata koji arhivira veb stranice, dok je cela priča sačuvana na mnogim drugim forumima i blogovima (1, 2).

Drugi deo priče Informera oslanja se na predviđanja američkog „uspavanog proroka“ Edgara Kejsija koji se smatra „ocem holističke medicine“, a prema pisanju američkog portala ABC News predviđao je i da će planeta Zemlja do 2001. biti razorena pomeranjem polova, te da će Atlantida izroniti iz okeana do 1969. godine. Edgar Kejsi je 1931. godine osnovao svoju Ascijaciju za istraživanje i prosvetljenje koja funkcioniše i danas, 75 godina nakon njegove smrti. Ova fondacija bavi se tumačenjem njegovih proročanstava i u odeljku njenog sajta nazvanom „Sedam proročanstava Edgara Kejsija koja će se tek ostvariti“ mogu se pronaći predviđanja ovog vidovnjaka u koja članovi njegove organizacije i dalje veruju. Ipak, među ovim proročanstvima nema apokaliptičnih prognoza vezanih za Sjedinjene Američke Države o kojima je Informer pisao.

Na kraju svog teksta, Informer u kratkim crtama uspeva da poveže i druge poznate vidovnjake sa kataklizmičnom sudbinom Sjedinjenih Država, pa su se kao potpora za izneta proročanstva pojavili i Baba Vanga, Nostradamus, ruska moderna proročica Džuna i francuski monah-prorok Rano Nero.

Zanimljivo je to što se različitim vidovnjacima koji su živeli u različitim vekovima na internetu pripisuju ista proročanstva. Ova proročanstva teško je na internetu pronaći na engleskom jeziku, ali one zato bujaju na ruskim sajtovima i blogovima sumnjivog kredibiliteta. Prema tim sajtovima, koji su verovatno poslužili i Informeru za njegovu priču, i Baba Vanga (1,2), i Rano Nero, ali i Edgar Kejsi (1,2) navodno su tvrdili istu  stvar – da će poslednji američki predsednik biti 44. po redu i afroameričkog porekla (crn). Ipak, sva ova proročanstva očigledno su omanula jer su SAD do sada imale 45 predsednika, iako su 44 različite ličnosti birane za predsednika (Gruver Klivland imao je dva nepovezana mandata). Ako računamo prema ličnostima – 44. predsednik jeste bio afroamerikanac, ali se nije suočio sa apokalipsom. Ako, međutim, računamo prema povezanim mandatima – 44. predsednik niti je afromerikanac niti se (pred istek svog prvog mandata) suočio sa apokalipsom.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA