MMF: Srbija nije tražila finansiranje za vreme pandemije


Portal Database Italia preneo je informaciju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio ponudu Međunarodnog monetarnog fonda (u daljem tekstu – MMF) da uvede restriktivne mere za sprečavanje širenja virusa korona kako bi Srbija dobila novčanu ispomoć. Iz MMF-a su za Tragač potvrdili da Srbija nije tražila finansiranje za vreme pandemije virusa korona.

Italijanski portal se u svom tekstu osvrnuo na izjavu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka. On je optužio MMF zbog uslova „da se postupi kao u Italiji”, misleći na uvođenje najstrožih mera za sprečavanje virusa korona, a taj je uslov – kako Lukašenko navodi – trebalo ispuniti da bi se dobio kredit od ove organizacije. Autor teksta navodi da su sličnu ponudu dobile mnoge zemlje, kao i da se „mnogi šefovi država ili vlada, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ni na trenutak nisu ustručavali da ih [restriktivne mere] prihvate”.

Viša službenica za komunikacije MMF-a Vafa Amr u razgovoru za FakeNews Tragač prenosi reči potparola MMF-a: „Vlasti Srbije nisu zatražile finansiranje od MMF-a kao odgovor na krizu Covid-19 i, shodno tome, nismo imali razgovora o planu moguće finansijske operacije”, objasnio je potparol MMF-a i dodao da Srbija i MMF 26. avgusta nastavljaju razgovore o nefinansijskom aranžmanu podrške po kojem će Srbija sprovesti reforme za jačanje ekonomskog rasta, koje su planirane i pre pandemije virusa.

Pomoću aplikacije Crowdtangle može se zaključiti da je na originalanom tekstu, na italijanskom jeziku, ostvareno skoro 5.000 interakcija, od kojih više od polovine potiče sa Fejsbuk stranice pokreta Živim za Srbiju. Na Fejsbuk stranici Dostojni Srbije objavljen je video-snimak u kom žena na nemačkom jeziku objašnjava italijanski tekst i pominje spornu informaciju o Srbiji. Ovaj video podeljen je gotovo 5.000 puta. Vest su preneli i portali Srbin.info i Srpski glasnik, čiji tekstovi sadrže i gorenavedeni video-snimak koji je podeljen na Tviteru skoro 300 puta.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA