Ne, Rumunija nije postavila nuklearne rakete pored Srbije


Rumunskoj vojsci su iz Sjedinjenih Američkih Država isporučeni glavni elementi prve jedinice raketnog sistema „Patriot”, koji služi za protivvazdušnu odbranu (u daljem tesktu – PVO) te zemlje i ne sadrži nuklearne rakete, kao što u svom naslovu tvrdi portal Alo.

Između SAD-a i Rumunije su još 2017. godine bili inicirani pregovori o kupovini raketnog sistema PVO „Patriot” koji bi unapredio zaštitu nacionalnog i dela NATO vazdušnog prostora. Novinar portala specijalizovanog za vazduhoplovstvo T6 (Tango six) Živojin Banković od samog početka je pratio dogovore dve strane (1, 2) i pisao o specifikacijama ove vrste raketnog sistema: „Patriot je sistem za protivvazduhoplovnu i protivraketnu odbranu. Nema govora o nekakvim nuklearnim raketama”, objasnio je Banković za FakeNews Tragač.

Na samom kraju teksta nalazi se anketa sa pitanjem „da li su SAD dovele Srbiju u opasnost postavljanjem ’Patriota’ u Rumuniji”, u kojoj je učestvovalo 560 čitalaca, a zabrinutost je izrazilo 65% njih.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA