Ne ulažite novac u platformu „Bitcoin Code“


Platforma Bitcoin Code koja svoje „usluge“ širom sveta reklamira uz izmišljene intervjue i svedočanstva zadovoljnih korisnika (1, 2, 3) pojavila se i u srpskom izdanju, i to uz izmišljeni intervju sa Novakom Đokovićem u kojem je „otkriveno“ da je tajna njegovog bogatstva upravo investiranje u kriptovalutu.

Bitcoin Code je platforma koja korisnicima navodno omogućava da investiranjem najmanje 35 hiljada dinara u kriptovalutu Bitkoin za dan zarade i više od 88 hiljada dinara, a za nedelju dana i preko 620 hiljada dinara. U stvarnosti, malo je verovatno da ćete ikada videti svoj novac ukoliko ga uložite preko ove sumnjive platforme.

Marketinški stručnjak u industriji kriptovaluta Ratko Stambolija za FN Tragač kaže da je reklama za platformu Bitcoin Code klasična prevara koja zapravo nema veze sa Bitkoinom, te da se ova kriptovaluta koristi kao maska za obmanjivanje jer je postala prepoznatljiva među ljudima.

„U suštini, kada uplatite novac na toj kvaziplatformi ne dogodi se ništa. Moguće je da vam na ekranu nešto odbrojava i na taj način vas obmanjuje da se nešto događa, ali taj novac nećete videti“ rekao je Ratko Stambolija i dodao da ovakve prevare funkcionišu po sistemu „marketinškog levka“ za lakoverne korisnike.

„Većina tih levaka je zapravo sjajno dizajnirana. Imaju ubedljivu priču gde te polako uvlače u to kolo, nema bombardovanja ciframa i pozivima na akciju od samog početka, već to sve ide postepeno“ objasnio je za FN Tragač Ratko Stambolija.

Srpska verzija reklame Bitcoin Code po dizajnu podseća na portal novosadskog lista Dnevnik, a spominje se i izvesni Zoran Stojković koji je u reklami predstavljen kao član uredničkog tima onlajn portala lista Dnevnik. Ipak, iz ove medijske kuće demantuju bilo kakvu povezanost sa pomenutom platformom.

Glavna i odgovorna urednica lista Dnevnik Nada Vujović za FakeNews Tragač rekla je da su ona i njene kolege bile zapanjeni kada su videli na koji način je zloupotrebljen dizajn sajta njihovog medija. Ona je takođe navela da će tim za informacione tehnologije lista Dnevnik pokušati da utvrdi ko stoji iza onlajn prevare koja je iskoristila logo i dizajn sajta Dnevnika.

Sadržaj reklame donosi „ekskluzivni“ intervju sa Novakom Đokovićem koji je on navodno dao voditeljki RTS-a Oliveri Kovačević u emisiji „Da Možda Ne“. Međutim, iz Fondacije Novak Đoković za FN Tragač demantovali su da je Novak bilo kojem mediju dao izjave poput onih opisanih u spornoj reklami kao i da je ostvario bilo kakvu saradnju sa platformom Bitcoin Code.

„Upotreba imena Novaka Đokovića, njegovog brenda i lika u ovakve svrhe je apsolutno zabranjena i protivzakonita“ rekla je za FN Tragač Maja Sretenović iz Fondacije Novak Đoković.

Razgovarali smo i sa voditeljkom Radio-televizije Srbije i autorkom emisije „Da Možda Ne“ Oliverom Kovačević koja je za FN Tragač potvrdila da se radi o izmišljenom intervjuu sa Novakom Đokovićem.

„Ovo je zloupotreba mog imena i emisije Da Možda Ne RTS-a. Novak je u mojoj emisiji gostovao pre dve godine i tokom celog razgovora nismo ni spomenuli ono što piše u ovoj reklami“ rekla je za FN Tragač Olivera Kovačević.

Pored izmišljenog intervjua, platforma Bitcoin Code lakoverne građane pokušava da ubedi da investiraju u kriptovalutu i putem izmišljenih pozitivnih komentara korisnika ove platforme. U reklami su pohvalni komentar navodno ostavili Jana Pavlović, David Jovanović, Miloje Petrović, Teodora Đorđević, Aleksandra Nikolić, Andrej Marković, Bogdan Stojanović i Živko Ilić. Svi oni su zapravo ili likovi sa stok fotografija (1, 2, 3, 4) ili se u sličnim reklamama za inostrano tržište zovu drugačije (1, 2, 3), a u slučaju Aleksandre Marković radi se o fotografiji koja se na internetu koristi za promociju raznih sadržaja, od stomatoloških ordinacija do sajtova za upoznavanje.

Zanimljivo je i to što su se kreatori platforme Bitcoin Code potrudili da vešto prikriju svoje prave namere, te su stvorili mnoštvo lažnih recenzija (1, 2, 3) uključujući i sponzorisanu objavu na sajtu američke novinske agencije AP, koje govore da ova platforma zapravo dobro funkcioniše i ne vara korisnike.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA