Ne, teniski VAR nije imao premijeru na meču Đokovića i Zvereva


Tokom jučerašnjeg meča između Novaka Đokovića i Aleksandra Zvereva tehnologija video-pregleda nije prvi put korišćena u istoriji tenisa. Ona je prvi put upotrebljena prošle godine u meču između Kaspera Ruda i Alehandra Davidoviča Fokine na ATP Turniru naredne generacije.

Video-pregled (Video Review, VR ili popularno teniski VAR) uveden je u tenis kako bi dodatno pomogao igračima i sudijama prilikom pregleda odluka za koje se smatra da su sporne. Turnir tokom kog je VR prvi put mogao da bude upotrebljen je ATP Turnir naredne generacije 2018. godine (2018 Next Generation ATP Finals), ali na tom takmičenju ova tehnologija nijednom nije iskorišćena.

Na istom turniru, naredne godine, u meču između Kaspera Ruda i Alehandra Davidoviča Fokine prvi put u istoriji VR tehnologija je upotrebljena kako bi proverila prvobitnu sudijsku odluku. Sudija je tom prilikom procenio da je lopta dotakla semafor iznad terena i dodelio poen Fokini, dok je Rud to hteo da proveri VR tehnologijom.

U jučerašnjem meču između Novaka Đokovića i Aleksandra Zvereva ova tehnologija jeste upotrebljena prvi put, ali samo u okviru singlova Završnog mastersa u Londonu. Ovo ni Đokoviću nije prvi meč sa novom tehnologijom, pošto je početkom januara ove godine u sklopu ATP kupa izgubio poen upravo na osnovu VR procene u dubl meču koji je igrao za Srbiju.

Ovu vest su preneli portali Novosti, Telegraf, Alo i Vesti-online.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA