MSP i MSP: Od koincidencije do dezinformacije


Dnevni list Informer u svom štampanom izdanju za ponedeljak objavio je priču pod naslovom „’Nešenel interest’: Jeremić je krivac za lažnu državu“, posvećenu odgovornosti bivšeg šefa diplomatije za poziciju Srbije u pregovorima oko statusa Kosova.

Iako američki magazin National Interest, na čije pisanje se Informer poziva, u svom tekstu po imenu ne spominje ni Vuka Jeremića niti bilo koga od političara iz tadašnje vladajuće struktuture Srbije, Informer je veštom manipulacijom skraćenicama uputio na zaključak da američki list zapravo pisao o Jeremiću i Ministarstvu spoljnih poslova.

Koristeći koincidenciju da su skraćenice naziva za Međunarodni sud pravde i Ministarstvo spoljnih poslova u srpskom jeziku identične (MSP), Informer je pokušao da svoje čitaoce dovede u zabludu navodeći da je američki magazin u svojoj analizi izneo sledeće: „Da je MSP Srbije odlučilo da je Kosovo secesijom od Srbije prekršilo međunarodni zakon, velike evropske sile našle bi se u ekstremno nezgodnom položaju da moraju da brane postupak koji je nedvosmisleno proglašen nelegalnim po međunarodnom pravu“.

Ipak, National Interest u svojoj analizi uopšte ne spominje MSP Srbije (Ministarstvo spoljnih poslova Srbije) već samo Međunarodni sud pravde. Ispravno preveden citat National Interest-a zapravo bi glasio ovako: „Da je Međunarodni sud pravde (eng. International court of Justice-ICJ) odlučio da akt otcepljenja krši međunarodni zakon, velike evropske sile našle bi se u ekstremno neprijatnoj situaciji u kojoj moraju da brane postupak koji je nedvosmisleno proglašen nelegalnim po međunarodnom pravu“.

Valja napomenuti i da Informer u svom elektronskom izdanju nije objavio vest o pisanju National Interest-a u kojoj je krivotvorenim citatom pomenutog magazina Vuka Jeremića označio kao glavnog krivca za otcepljenje Kosova.

Više domaćih medija (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) je na adekvatan način protumačilo analizu američkog magazina. Osim Informera, i portal Objektiv je pomešao Ministarstvo spoljnih poslova i Međunarodni sud pravde.

 

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA