“Zvanični” podaci i pogrešna računica

Prilikom izveštavanja o broju zaraženih virusom korona u Srbiji, portal Srbijadanas.net predstavio je procenat smrtnosti 300 puta manji nego što to pokazuju zvanični podaci, tvrdeći da su te informacije službene.

Iako se u tekstu nalazi snimak ekrana informativnog sajta o COVID-19 na kom piše da je procenat smrtnosti od virusa korona u Srbiji 0,89%, portal Srbijadanas.net navodi da je taj iznos zapravo svega 0,0028%. Sporni procenat je dobijen tako što je podeljen šturo izračunati mesečni broj preminulh i pretpostavljeni ukupni broj stanovnika Srbije 2019. godine.

Kako se zapravo računa procenat smrtnosti?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u publikaciji objavljenoj početkom avgusta ove godine objašnjava dva metoda računanja procenta smrtnosti od virusa korona.

Koeficijent smrtnosti od infekcije (Infection Fatality Ratio ili IFR) procenjuje procenat smrtnih slučajeva među svim zaraženim osobama, a da bismo to izračunali morali bismo znati tačan broj zaraženih i umrlih od virusa korona. U fazi kada pandemija traje teško je odrediti tačan iznos ovog koeficijenta, pa se njegova precizna merenja sprovode nakon pandemije kada se pomoću seroloških testova prikupe podaci na osnovu velikog uzorka.

Koeficijent smrtnosti slučajeva (Case Fatality Ratio ili CFR) procenjuje procenat smrtnih slučajeva među potvrđenim slučajevima. Tokom trenutne pandemije ovim merenjem države najčešće procenjuju smrtnost od virusa korona i obaveštavaju građane, a među njima je i Srbija. Ovaj pristup ima svoje nedostatke, pa SZO navodi dva načina na koji se on može izračunati.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA