Prvaci u industriji i prvaci u hiperbolama

Tekst o najmoćnijim fabrikama koje su radile na prostoru nekadašnje Jugoslavije pojavili su se na portalima Mondo i Srbija danas. U njima se, uz niz tačnih i zanimljivih informacija, našlo i nekoliko grešaka.

Prvi kolor TV

U tekstu se navodi da je nekadašnja fabrika El Niš proizvodila TV prijemnike u boji pre velikog japanskog Sonija. Ova niška fabrika možda jeste bila pionir u proizvodnji televizijskog prijemnika u boji na ovim prostorima ali nije nadmašila japanskog giganta, koji je kolor TV napravio 1968, tri godine pre niške Elektronske.

Prvi računar

U tekstu se dalje navodi da je Jugoslavija bila „jedna od pet zemalja u Evropi koje su imale svoje kompjutere“. Naša zemlja jeste išla u korak s vremenom, ali nije bila među prvih pet. Naime, programer Nik Dojron sproveo je opsežno istraživanje i objavio popis država, s navedenim godinama proizvodnje prvih računara. Jugoslaviju su, prema tom popisu, pretekle Austrija, Belgija, Čehoslovačka, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Sovjetski Savez, Rumunija, Španija, Švedska i Švajcarska.

Brodogradnja u Srbiji

S obzirom na izlazak na more, ali i veliki broj reka, Jugoslavija jeste imala razvijenu brodogradnju. Osim Hrvatske, koja je svakako imala najveći broj brodogradilišta zbog geografskog položaja, i Srbija je mogla da se pohvali funkcionalnim brodogradilištima, kojih je – umesto jednog, kako nas tekst informiše – imala desetak, o čemu su nedavno pisale Večernje novosti.

Namenska industrija

U tekstu se takođe ističe da je PRETIS bio lider namenske industrije u Jugoslaviji, ali bi taj podatak trebalo uzeti s rezervom. Ovo preduzeće jeste bilo u vrhu namenske industrije, ali je imalo manje zaposlenih od Zastave i Krušika, o čemu svedoči i analiza „Vojnoindustrijski kompleks SFRJ“ Simeona Kovačeva, Zdenka Matijaščića i Josipa Petrovića. Ipak, ostavljamo prostor da je PRETIS-u u tekstu dodeljena „liderska“ pozicija na osnovu nekog drugog kriterijuma.

Pomenuti tekst o fabrikama Jugoslavije predstavlja modifikovanu verziju sličnih tekstova koji su se prošle godine pojavili na domaćim i regionalnim portalima, između ostalih i na pomenutom portalu Srbija danas.

Dejana Vukadinović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (31. maj 2023): Portal Mondo ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA