Ne, Veljko Milković nije nominovan za Nobelovu nagradu, iako mediji godinama tvrde drugačije

Početkom decembra na TV Prva u emisiji Nećete verovati emitovan je prilog o navodnom kandidatu za Nobelovu nagradu Veljku Milkoviću. Autor emisije Gvozden Nikolić rekao je da je „ta nominacija doživotna i ko zna, možda jednog dana Srbija dobije još jednog nobelovca, iz oblasti mehanike.“

Nobelovac „Milikić“

Nekoliko dana nakon te emisije u srpskim medijima pojavljuje se mnoštvo tekstova o Milkovićevoj kandidaturi. Talas tekstova započeo je vešću koju je objavila Regionalna informativna novinska agencija (RINA) a koju su gotovo doslovno preneli Kurir, dva puta Alo!, Espreso, Telegraf, B92, Blic i Glas Zapadne Srbije. Svi osim Kurira i B92 ponovili su istu slovnu grešku koja se potkrala u prvom pasusu u kojem Veljka Milkovića oslovljavaju sa Veljko Milikić, a većina medija je greškom navela da je Milković rođen u Novom Sadu iako je rođen u Subotici. Mediji su Milkovića nazvali „kandidatom za Nobela“ i „jednim od najuspešnijih srpskih akademika“.

Međutim, vest o njegovoj navodnoj kandidaturi prvo je objavljenja još 2014. godine, kada je, prema navodima medija, Ars akademija iz Novog Sada pokrenula inicijativu za njegovu kandidaturu (Politika, TV Prva, Mondo, Agroklub). Iako je od tada prošlo šest godina, mediji su ovog decembra i dalje izveštavali o toj temi kao aktuelnoj.

S druge strane, predsednik Upravnog odbora Ars akademije Željko Savić kaže za FN Tragač da „Ars akademija jeste pokretala inicijativu za Nobelovu nagradu, ali je to ostalo na nivou ideje koja nije realizovana“. Takođe, kaže da u periodu od 2014. godine nisu pokretali novu inicijativu u bilo kom smislu.

Titula akademika

Iako su mediji Milkovića proglasili jednim od „najuspešnijih srpskih akademika“, upitna je njegova titula „akademika“.

Veljko Milković je član tri udruženja građana iz Beograda koja u svom nazivu imaju reč „akademija“ – Srpske akademije inovacionih nauka (SAIN – akademija), Srpske akademije izumitelja i naučnika (SAIN) i Evropske akademije nauka (EAN), čija je počasna članica nekadašnja predsednica opštine Savski venac a sadašnja ministarka Irena Vujović.

Prvo mu 2007. godine Akademija izumitelja Srbije (SAIN) dodeljuje povelju kojom ga promoviše u akademika za visoke izumiteljske vrednosti, a potom mu 2009. Srpska akademija inovacionih nauka dodeljuje diplomu/sertifikat u kojem ga proglašava redovnim članom i akademikom. U Evropskoj akademiji nauka predstavljen je kao „akademik odeljenja inovacije“.

Međutim, Milković nije član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), a generalni sekretar SANU Zoran Knežević za Tragač kaže da nazivi akademija i akademik nisu zakonom zaštićeno pravo rezervisano isključivo za SANU i njene članove, te se zbog postojanja (visoko)školskih ustanova, strukovnih akademija i udruženja građana koje se nazivaju akademijama, članovi SANU često u javnosti predstavljaju sa „akademik SANU“ ili „član SANU“.

Više energije od uložene

Ovo nije prvi put da TV Prva prenosi netačne vesti vezane za kandidaturu Veljka Milkovića, budući da je isto to učinila i 2015. godine. Prezenterka Ana Mitić pročitala je da „Srbija ima svog kanditata za Nobelovu nagradu. To je Novosađanin, akademik Veljko Milković, prvi koga je taj grad nominovao za Nobelovu nagradu iz fizike“. Iz grada Novog Sada kažu, međutim, da oni inicijativu nisu pokretali, već je tadašnji član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović pružio podršku ovoj ideji.

Novinarka TV Prva Sandra Zekić za Milkovića u pomenutom prilogu iz 2015. kaže da „u nekoliko navrata poslednjih godina strani prestižni časopisi i instutiti tvrde da je reč o jedinom čoveku koji je dokazano napravio mašinu koja proizvodi više energije od uložene, i to putem oscilacije“, iako bi to značilo da je prekršen Zakon očuvanja energije.

Milković: Nisam nominovan

Pitali smo gospodina Milkovića da li je nominovan za Nobelovu nagradu, na šta je i on potvrdio da do toga nije došlo: „Nema nominacije. Kandidatura je jednostavno jedna lepa želja, a nominaciju ne može svako da dā… Nažalost, jedan je umro koji je mogao to da uradi, to je bio Bratislav Tošić, naš poznati fizičar“ – rekao je Milković za Tragač.

Danilo Kovačević, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene (31. maj 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode. Portal Espreso ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA