Saznajte datum svoje smrti (za samo 240 dinara po minutu)

Više veb-preporuka na domaćim informativnim portalima u prvim danima 2021. godine uputilo je na takst u kojem se tvrdi kako je „datum srmti moguće predvideti po datumu rođenja“. I to, kako kažu, „veoma prosto“.

Svaka od ovih preporuka, međutim, vodi ka istom lavirintu: senzacionalističkoj lažnoj vesti s izmišljenim događajima i komentarima nepostojećih čitalaca, zatim ka generisanom testu ličnosti, da bi se na kraju puta stiglo do telefonskog broja koji – krije tajnu. Broj počinje s 090 i poziv se, naravno, dodatno naplaćuje.

„Kako sam preživeo avionsku nesreću?“

„Jedan telefonski poziv mi je spasao život.“ Ovako, u lažnoj vesti, glasi odgovor na  pitanje: „Kako sam preživeo avionsku nesreću 26. juna?“. Protagonista priče, kako kaže, „trebalo je da umre 26. juna“, međutim, tragičan scenario sprečila je astrološka onlajn aplikacija.

Vest je potpuno izmišljena. Pomenutog datuma nije bilo velike avionske nezgode sa smrtnim posledicama. Događaj s priložene fotografije jeste bio „na svim svetskim vestima“, ali zato što se radi o spektakularnom sletanju aviona. Podsećamo, januara 2009. godine, avion US Ervejza koji je leteo iz Njujorka za Šarlot prinudno je sleteo u reku Hadson kod Menhetna. Svi putnici su spaseni.

Priložena avionska karta sa zamagljenim imenom, s druge strane, postoji na internetu. Izdao ju je ruski Aeroflot za let iz Moskve u Anapu, i to na ime Aleksej Kondratov. Junak izmišljene priče ne zove se tako. Sudeći po fotografiji, on je Goran Marković, iako u tekstu kaže da se zove – Jovan. Dostupna je i identična vest u kojoj on postaje izvesni Andrej Jokanovic.

Tu, naravno, nije kraj: postoji i mađarska verzija u kojoj se muškarac s fotografije zove Gabor Sivoš, rumunska gde on postaje Andrei Temistokle, slovačka s izvesnim Martinom Jurovskim, te hrvatska s Radomirom Marićem.

„Čet s astrologom“

Čemu služi ovako nespretno sklopljena laž? Čitaoci su ovde upućeni na posebnu stranicu: klikom na dugme „Saznajte datum svoje smrti“ stiže se do „Ličnog horoskopa“ koji se hvali tačnošću prognoze od 97 odsto. „Goran Marković“ tvrdi da je „umesto standardno smešnih rezultata, kao što se obično događa sa ovom vrstom testova“, ovog puta „dobio poziv za čet sa astrologom“. 

Čet-bot prognozira datum smrti za osobu rođenu 31. februara

Ne radi se, svakako, o pravom razgovoru. Aplikacija će vam postaviti nekoliko uopštenih pitanja, pa će vam generisani astrolog (u poverenju) reći da ima nešto da vam kaže. Rečima naratora lažne vesti: „U jednom trenutku ona se vidno zabrinula i rekla mi da mora da mi kaže nešto izuzetno važno“.

Međutim, sve što ćete videti u nastavku jeste dugme „Pozovi odmah“. Sitnim slovima ispisano je da cena poziva iznosi 240 dinara po minutu.

Danijel Apro, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA