Simpsonovi kao lažni proroci S12 E48

Slika čuvara Vilija iz serijala Simpsonovi, obučenog poput jednog od demonstranata sa ovonedeljnih protesta u Vašingtonu, nije se pojavila u tom crtanom filmu, već je reč o foto-montaži. Ovo, međutim, nije prvi put da se plasiraju dezinformacije o predviđačkim sposobnostima Simpsonovih.

Tokom demonstracija koje su se ove srede dogodile u Sjedinjenim Američkim Državama desio se upad u Kapitol u kom je učestvovao i Džejk Anđeli (engl. Jake Angeli), poznat kao jedan od zagovornika teorije QAnon. Anđeli je bio autentičnog izgleda, go do pasa, sa tetovažama po telu, zastavom SAD-a u ruci i krznenom kapom sa rogovima na glavi. Ilustracija koja se pojavila nakon demontracija prikazuje čuvara Vilija, koji imidžom podseća na Anđelija. Pokraj njega se nalaze likovi iz porodice Simpson, a u pozodini je vidljiv springfildski Kapitol.

Ova slika nije segment iz jedne od epizoda animirane serije, već predstavlja izmenjen isečak u kojem čuvar Vili nema kapu sa rogovima, tetovaže niti zastavu u ruci. Pored njega je dodata i porodica Simpson, isečena iz jednog od reklamnih postera serije, ali je izostavljen Bart Simpson, koji na originalnoj slici nije dobro raspoložen.

Nova S, Blic, Informer, Serbian times i Dnevno unutar svoji tekstova ne pominju direktno ovu foto-montažu, ali je sadrže u vidu ilustracije ili integrisane veze koja vodi prema objavi na Tviteru. U fokusu tekstova je autentična epizoda u kojoj se prikazuje šta bi to moglo da se desi ukoliko Homer ne glasa, usled čega je prikazana katastrofa na Dan inaguracije 20. januara 2021. godine, gde Homer sedi na krovu svoje kuće u kataklizmičnom Springfildu. Epizoda je emitovana u oktobru 2020. godine.

Ovo nije prvi put da se pričama iz Simpsonovih manipuliše u medijima, pošto se smatra da je ova serija predvidela mnoge istorijske događaje. Portal za proveru činjenica Snopes je dekonstruisao mnoge takve tvrdnje, među kojima i pretpostavke da su Simpsoni predvideli da će Donald Tramp postati predsednik, da će se dogoditi velika eksplozija u Bejrutu, kao i epidemiju virusa korona.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA