Vakcinisanje dr Kona: pokrivalica kao osnov za pogrešna tumačenja

Tokom gostovanja u emisiji „Jutro“ na TV Prva epidemiolog Predrag Kon objašnjavao je u koju ruku je primio drugu dozu vakcine protiv virusa korona, dok je uporedo u programu prikazan snimak njegovog prvog vakcinisanja. Neki portali i korisnici društvenih mreža pokrenuli su na osnovu toga spekulacije da Kon vakcinu nije primio ili da ne zna u koju ruku je ona ubrizgana.

Pred sam kraj 2020. godine, 24. decembra, među prvima koji su primili Fajzerovu vakcinu u Srbiji bio je i epidemiolog Predrag Kon. Ovaj događaj je medijski propraćen, pa je Kon snimljen kako mu se prva doza vakcine ubrizgava u desnu ruku. Nakon toga, potrebno je da prođu tri sedmice kako bi se primila druga doza Fajzerove vakcine.

Tokom gostovanja u emisiji „Jutro“ Kon je upitan o stanju nakon primanja druge doze vakcine, na šta je on, između ostalog, odgovorio da je „ovog puta” vakcinu „primio u levu”, hvatajući se pritom za levu ruku. Prilikom daljeg razgovora o ovoj temi, režija emisije je pustila video-pokrivalice prve vakcinacije, koju su pojedini portali i korisnici društvenih mreža protumačili kao snimak Konove revakcinacije. Na pogrešna tumačenja je na svom Tviter nalogu ukazao novinar Nemanja Rujević.

http://twitter.com/strani_placenik/status/1351613166007025667

Ovu vest su, služeći se video-isečkom sa Instagram stranice Pokret ujedinjenih fantoma, preneli Direktno, Srbin.info, Naša borba, Newspanel, Web-tribune, Sloboda online i Slavija-info. Alat Crowdtangle pokazuje da su tekstovi sa ovih portala objavljeni na 18 Fejsbuk stranica, uz više od 1.700 reakcija. Među komentarima preovladava negativno mišljenje o Konu i vakcinama, kao i komentari da je epidemiolog „pravarant” ili „lažov” i da se zapravo nije vakcinisao.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA