Izmišljeni novinari promovišu Sandulovića kao budućeg predsednika Srbije

Portal Naša Borba prošlog vikenda preneo je Fejsbuk objavu predsednika Republikanske stranke Srbije Nikole Sandulovića u kojoj je ovaj političar uputio niz kritika na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića i opozicionih lidera Dragana Đilasa i Vuka Jeremića.

U svojoj objavi Sandulović se poziva na pisanje veb stranice Rich TVX koja na početku članka navodi da je njihov tekst nastao „uz punu podršku Američke obaveštajne zajednice, Pentagona i Stejt dipartmenta“, što za Tragač oštro demantuju iz Ambasade SAD u Beogradu, navodeći da je sporni tekst „čisto smeće“.

 

 

Terorista, udbaši i budući predsednik

Rich TVX između ostalog govori o tome da Vučić predstavlja „konstantnu pretnju za američku nacionalnu bezbednost“ zbog njegovog bogatstva koje je navodno, od strane „Obaveštajne zajednice Sjedinjenih Država, grupe odvojenih američkih obaveštajnih agencija i podređenih organizacija“ procenjena na 25 milijardi dolara. Ovaj sajt dalje navodi da bi sa tom ogromnom svotom novca Vučić mogao da ubije bilo kog političara na svetu ili da finansira bilo koju terorističku organizaciju na svetu. U članku je diskreditovan i deo srpske opozicije, to jest njeni lideri Jeremić i Đilas, koji su označeni kao „udbaška opozicija“, a Sandulović je predstavljen kao jedina prava opozicija i budući predsednik Srbije.

 

 

Od Brazila do Tajlanda

Novinari i urednici iz impresuma veb stranice Rich TVX, koja teži da se predstavi kao medij, izmišljene su ličnosti ilustrovane pretežno stok fotografijama. Ekipa tobožnjih novinara „uređuje“ čak osam sajtova namenjenih publici  različitih govornih područja i zemalja (Tajland, Brazil, Gana, Mozambik, Izrael, DR Kongo, SAD, Indija).

Fotografija urednika Rich TVX-a, Tima Harpera, preuzeta je sa sajta koji nudi besplatne stok fotografije Snappygoat, a ovaj „novinar“ ima i drugo ime, Nelson Palmer, koje se kraj njegove fotografije nalazi u impresumima sličnih navodnih medija usmerenih na publiku u drugim državama. Isti princip kreatori ove obmanjujuće platforme upotrebili su i u slučaju dopisnice Rich TVX, Lize Hejl koja se na ostalim pomenutim „informativnim“ platformama zove i Stejsi Parks. I ostatak tima Rich TVX stvoren je na srodan, manipulativni način.

 

 

Pakt sa đavolom

Tekst koji je plasirao Rich TVX nije prvi koji se bavi promocijom Nikole Sandulovića i njegove politike. Ova platforma već je objavila jedan intervju sa Sandulovićem, tekst u kojem ovaj političar predsednika Srbije optužuje da je sklopio pakt sa đavolom i još nekoliko članaka slične tematike koji targetiraju Vučića i druge političke protivnike Sandulovića (1, 2).

Tviter nalog ovog navodnog medija suspendovan je na toj mreži. Sajt Rich TVX registrovan je u Panami, a portal Patriot je još 2018. godine pisao da se novinar Boris Malagurski obračunava sa tadašnjim prvim čovekom Republike Srpske Miloradom Dodikom upravo preko ovog sajta.

 

 

Demanti iz Ambasade

Zbog sumnjivih navoda iz teksta platforme Rich TVX redakcija FN Tragača kontaktirala je sve američke institucije pomenute u tekstu o Nikoli Sanduloviću, ali su nas ove institucije uputile na Ambasadu SAD u Beogradu.

U Ambasadi SAD navode da Stejt department Rich TVX-u nikada nije pružio nikakavu informaciju niti komentar.

„Ova priča je čisto smeće. Čini se da je ova veb stranica (Rich TVX) krcata teorijama zavere, neistinama i kompjuterski generisanim klikbejt naslovima“, navode za FN Tragač zvaničnici iz Ambasade SAD u Beogradu i dodaju da se letimičnim pregledom reportera ovog sajta može zaključiti da ne postoji nikakav dokaz da su oni zaista novinari.

Sporna objava Nikole Sandulovića na Fejsbuku podeljena je više od 100 puta sa profila ovog političara i stranice Republikanske stranke u Apatinu, dok je tekst objavljen na portalu Naša borba skupio oko 1300 pregleda. Ceo članak američkog medija Rich TVX pročitan je i analiziran i u dvočasovnoj emisiji Jutjub kanala UNIA INFO koja je pregledana gotovo 12 hiljada puta i u kojoj je gostovao upravo Nikola Sandulović.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA