Foto-montaža bebinih noktiju: od porodične šale do globalnog gneva

Mnogi portali u Srbiji, regionu i svetu su objavili foto-montažu na kojoj je prikazana ruka bebe sa dugim nalakiranim noktima. Ova montaža nastala je u tematskoj Fejsbuk grupi, na zahtev majke koja je htela da se našali sa mužem i ostalim članovima porodice.

Grupa „Photoshop Requests” (Fotošop zahtevi) napravljena je kako bi korisnici Fejsbuka iskusni u Fotošopu volonterski ispunjavali zahteve onih manje veštijih u ovom kompjuterskom programu. U opisu grupe stoji da članovi mogu da zatraže softversku restauraciju neke stare skenirane fotografije, da poprave neku novu fotografiju promenom osvetljenja, oštrine ili zamagljenosti pozodine, ali i neke kreativne i šaljive stvari poput zamene lica osoba, uklanjanja ili dodavanja detalja ili kreiranja mimova.

Jedna članica ove grupe želela je da na fotografiju ruke svoje bebe stare sedam nedelja neko doda nalakirane nokte, kako bi se našalila s mužem i drugim članovima porodice. Njen zahtev je očigledno bio inspirativan, te su se mnogi odazvali i poslali svoje kreacije, koje su potom izvučene iz konteksta i postale tema polemike na društvenim mrežama i u medijima.

„Mama monstrum odvela bebu na manikir da joj stave kandže: Nudi i drugim majkama da im ’dotera’ ćerke”, „UŽAS! Majka stavila BEBI dugačke i OŠTRE VEŠTAČKE NOKTE!”, „Bebini nokti koji su izazvali rat među mamama”, samo su neki od naslova medija u Srbiji. Nijedan medij se nije pozabavio analizom fotografija, iako su sve varijacije softverski dodatih noktiju stavljane na istu fotografiju. Majčina i bebina ruka su u istom položaju, sa istim osvetljenjem, u istoj odeći i pozadini, dok je kamera u identičnom rakursu sa jednakim rastojanjem.

Ovu vest preneli su portali Nova S, Alo (1, 2), Kurir, Telegraf (1, 2), Espreso, Glas-javnosti, Vojvodina info, Indeks hr, Vječernji, 24 sata, britanski Daily Mail, ali i veliki broj medija u svetu, kao i ljudi na društvenim mrežama.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.