Sterilizacija brisa predstavljena kao velika opasnost po zdravlje

Portal Vaseljenska preneo je vest da „PCR testovi sadrže etilen oksid koji izaziva rak”, što je informacija koja poslednjih dana kruži društvenim mrežama, prevedena na više jezika. Etilen oksid jeste kancerogeno jedinjenje, ali je u medicini uveliko regulisana njegova primena, tako da ispunjava sve međunarodne bezbednosne standarde.

PCR, to jest reakcija lančane polimerizacije, predstavlja metod umnožavanja DNK. Stvaranje velikog broja kopija neke DNK sekvence obično se obavlja u medicinskim i biološkim laboratorijama i predstavlja proces koji ne uključuje samo puko vađenje brisa. Zbog toga ne možemo reći da sam metod sadrži etilen oksid ili da na njegovoj ambalaži piše da je sterilisan, već je štapić kojim se uzima uzorak sterilisan njime.

Jednostavno rečeno, u sterilizatoru sa etilen oksidom gas pod određenom temperaturom, pritiskom i vlažnošću sterilizuje materije, a u poređenju sa tradicionalnom sterilizacijom sa parom pod pritiskom, ovaj proces ima veću moć prodiranja i deluje na širok spektar mikroorganizama. Tokom procesa sterilizacije količina gasa je redukovana, a ostatak je ispod bezbednosnog nivoa koji je utvrđen međunarodnim sigurnosnim standardima (1, 2).

Ova procedura je veoma rasprostranjena u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je njenom primenom sterilisano oko 50% medicinske opreme. Studija iz 2017. godine je pokazala da su ostaci ovog jedinjenja pali ispod merljivih nivoa tri nedelje nakon sterilisanja pamučnih i viskoznih štapića za briseve.

Odeljenje za zdravstvo i socijalnu zaštitu Ujedinjenog Kraljevstva oglasilo se na Tviteru povodom tvrdnje da brzi testovi izazivaju rak. Oni naglašavaju da su testovi strogo ispitivani i potpuno sigurni, a da je etilen oksid korišćen kako bi štapići za bris bili bezbedni i sterilni.

Na kraju teksta portala Vaseljenska nalazi se i link koji vodi ka video-snimku koji govori o povezanosti briseva i testova sa kancerom, a koju je Rojtersova redakcija za proveru podataka već označila kao „lažnu informaciju”. Za ovaj portal iz Odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu Ujedinjenog Kraljevstva naglasili su da je širenje ovakvih dezinformacija prilično štetno, te da će se truditi da ih u saradnji sa društvenim mrežama uklone.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA