Titula za Partizan ili za montažu

Pojedini portali u Srbiji preneli su lažnu vest da je sportski novinar Fabricio Romano objavio na svom Tviter nalogu insajdersku informaciju da će UEFA oduzeti titule osvajačima Kupa evropskih šampiona / Lige šampiona koji budu igrali u novoosnovanoj Superligi, te ih dodeliti poraženim finalistima.

U tvitu koji ima čak 420 karaktera navodi se da će klubovi poput Briža, Remsa i Partizana postati krunisani šampioni. Ovaj tvit, međutim, nije objavljen na Romanovom nalogu, već je montažu uradila satirična Fejsbuk stranica „Tole Tips“.

„Tole Tips“: Umirem od smeha

Administrator stranice „Tole Tips“ za FakeNews Tragač navodi da je montaža urađena šale radi, kao i da ovo nije prvi put da je njegova montaža završila u medijima: „Nisam zamišljao da će doći do ovoga. Ja sam pre nekih godinu dana na isti način lažirao tvit novinara Davida Pika kako je Partizanu dodeljen wildcard za EL. To sam uradio s ciljem da se našalim s Partizanovim navijačima. Ako se ne varam, i taj tvit je završio na nekim portalima, ljudi su pisali poruke pomenutom novinaru i na kraju se on lično oglasio i rekao da to nije njegov tvit“.

„Danas sam pokušao da ponovim isto, to jest da se našalim sa našim navijačima, ali se moja izmena tvita Fabricija Romana verovatno toliko širila internetom da je došla do prepametnih novinara, koji su na kraju samo prekucavali tekstove jedni od drugih. Ja jednostavno umirem od smeha poslednjih par sati, nema šta“, kaže administrator stranice „Tole tips“ za Tragač.

„Grobari, otvarajte šampanjac“

Na vest o tome da bi Partizanu mogao da pripadne trofej iz finala Lige šampiona, sezone 1956/66, kada je u Briselu Partizan izgubio od Real Madrida 2:1, neki portali su požurili da to i sami objave. Tako Pinkov portal navodi da „Grobari mogu da slave“, „Alo!“ poručuje „Grobari otvarajte šampanjac“, a Kurir „Grobari u transu, Partizan je šampion Evrope u fudbalu?“.

Vest o tome da postoji mogućnost oduzimanja evropskih titula klubovima koji budu igrali u Super Ligi preneli su i drugi mediji: TV Prva u vestima, kao i „Večernje novosti“, ali se nisu pozivali na lažni tvit već na glasine o oduzimanju trofeja. Uz „Pink“, „Kurir“ i „Alo!“, lažni tvit preneli su i portali „Espreso“ i „Dnevni AVAZ“

Milan Stokanović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je netačnu informaciju (26. maj 2023). Portal Kurira ispravio je netačnu informaciju (31. maj 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA