Espreso manipulativnim isečkom optužio prezenterku Prve da je napravila lapsus

Portal Espreso objavio je vest o video-insertu sa Fejsbuka koji prikazuje prezenterku Vesti TV Prva koja pravi lapsus dok najavljuje prilog. Ukoliko se pogleda čitava emisija, može se videti da je „gaf“ sa video-snimaka manipulativno kreiran tako što je deo najave izvučen iz konteksta.

Uprkos činjenici da video-snimak stranice „Hit klipovi” nije imao nijedno sviđanje, deljenje ili komentar u trenutku objavljivanja ovog Tragačevog teksta, portal Espreso ga je iskoristio kako bi napisao tekst o lapsusu voditeljke.

Snimak traje pet sekundi i na njemu se vidi kako prezenterka Vesti TV Prva Gordana Juzbašić najavljuje prilog izgovarajući: „Evo još jedne lepe priče. U Srbiji se iz godine u godinu rađa sve manje dece”. Isečak se nakon toga završava, a portal Espreso ga senzacionalistički opisuje kao „lapsus” i „blam” voditeljke, a šok za gledaoce „kraj malih ekrana“.

Na osnovu kajrona i sata u uglu snimka može se zaključiti da se navodni gaf desio u Vestima u 18.00 časova 6. juna ove godine. Uvidom u čitavu emisiju, jasno je da Juzbašić nije napravila gaf, već da je deo njene najave manipulatnvno isečen, pa tako kompletan citat glasi: „Evo još jedne lepe priče. U Srbiji se iz godine u godinu rađa sve manje dece i to više nije vest, međutim mi Vas vodimo u selo Guberevac kod Leskovca, gde je samo jedna ulica prepuna dece. Evo šta je doprinelo toj blagodeti”.

Alat Crowdtangle pokazuje da je tekst portala Espreso podeljen na 28 Fejsbuk stranica, koje ukupno imaju 1.183.840 praćenja. Iako „Hit klipovi” trenutno imaju 74 pratioca, video-snimak sa te stranice, koji je poslužio kao osnova za tekst Espresa, broji preko 4.300 pregleda.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (1. jun 2023): Portal Espreso ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA