Kreativna genealogija: Klaus Švab potomak Rotšilda, Angela Merkel potomak Hitlera…

Jedan od učestalih formata onlajn dezinformisanja bavi se gotovo lutrijskim dovođenjem u rodbinsku vezu značajnih ljudi današnjice sa nekim od moćnih porodica i figura iz prošlosti. I to sa ’logičnim’ foto dokazima.

Klaus Švab kao potomak Rotšilda

Nedavno se i kod nas pojavila objava koja lažno dovodi u vezu osnivača i predsednika Svetskog ekonomskog foruma Klausa Švaba sa porodicom Rotšild. Na fotografiji su predstavljena tri kolena pre Švaba i ukazuje se da je njegova majka potekla od Rotšildovih. Međutim, kako je Dojče Pres (DPA) dokazao, Švabovi koji su ovde prikazani uopšte nisu njegovi roditelji (njegovi roditelji se nisu zvali Fred i Marijane, već Eugen Vilhelm i Erika), tako da ova poveznica pada već na prvom koraku.

Navodna majka Klausa Švaba, Marijana, čije devojačko prezime jeste Rotšild, u čitavoj svojoj biografiji sa Klausom Švabom zajedničko ima jedino prezime Švab, koje je – međutim – dobila udajom. To da u njegovoj porodici ne postoji Marijana potvrdio je DPA-u i sam Švab. Klaus Švab je inače od početka pandemije postao čest akter objava o zaverama, u svetu i kod nas, zbog svog poziva na Veliki riset.

Angela Merkel Hitler i Čester Benington Rokfeler

Ovakvo proizvoljno rodbinsko povezivanje istorijskih ličnosti sa savremenim ličnostima nije novo. Nemačka kancelarka Angela Merkel je i sama „potomak Rotšildovih“, a i „Hiterova unuka“, ponajviše zbog jedne fotografije Hitlera sa devojčicom koja liči na nju. Deljenje ovih netačnih tvrdnji po društvenim mrežama primetili su i strani i domaći mediji.

Fizička sličnost na izabranim fotografijama, ili jedan detalj poput upečatljivih naočara, bili su dovoljni za stvaranje poveznica. Nekad se kao „vezivni element“ koriste i opskurni ili kontroverzni elementi biografije. Takav je slučaj sa rodbinskim povezivanjem pevača Linkin parka Čestera Beningtona sa porodicom Rokfeler, pri čemu o Beningtonovoj smrti već kruže teorije koje poriču njegovo samoubistvo.

Satirična sekcija

Kreativna genealogija je postala toliko popularna da je inspirisala i satiričare. Takav je slučaj s vešću da je Džon Lenon sin Draže Mihajlovića (pretežno zbog istih naočara i fotografija s bradom), pa su neki, sledeći ovaj primer, otišli i dalje i ustvrdili da je i Leonardo Dikaprio sin Vojvode Đujića, Čerčil sin Milana Obrenovića

Jedna koincidencija u vezi sa prezimenima, jedna devojčica pored Hitlera, ili činjenica da su dve osobe nosile istu vrstu naočara i da su fotografisane iz istog ugla veoma su lako postale dovoljan „argument“ pri utvrđivanju porodičnih veza slavnih ljudi. Ovakve objave, sa iscrtanim porodičnim stablima, crticama, imenima, prezimenima, godinama života i starim fotografijama ’pucaju’ na jednostavnu instinktivnu matematiku i ’pecaju’ pristrasnost onih koji već sumnjaju u zvanične istine, te se zato tako često i pojavljuju.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA