Jul ’21 unatrag: Ništa od kumstva, ništa od selidbe

U novom mesečnom pregledu štampe donosimo pet upečatljivih primera manipulativnih vesti i neostvarenih najava. Ukoliko i sami sumnjate u vest koju ste pročitali, možete je prijaviti ovde.


[1] Demantovano kumstvo

Nekoliko medija (1, 2, 3, 4) početkom meseca prenelo je vest koja govori da je sin građevinskog investitora, a u isto vreme i kum bivšeg predsednika Opštine Palilula Aleksandra Jovičića, pretukao jednog meštanina Krnjače koji se usprotivio gradnji zgrade u blizini svoje kuće. Iako je do tuče nesumnjivo došlo, ubrzo je otkriveno da Jovičić, koji je nedavno uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, nije kum Đorđa Teodosijevića koji je pretukao meštanina Krnjače. Većina medija koji su neopravdano okumili Jovičića i Teodosijevića to su učinili pozivajući se na tekst Novosti. Međutim, ovaj list je ispravio svoje vesti (1, 2) u onlajn izdanju, a dan kasnije objavio je i demanti Jovičićeve advokatice. Ipak, pod ispravljenim vestima Novosti, ostao je tag „kum Aleksandra Jovičića“, koji svedoči o poreklu ove dezinformacije.

[2] Cecino deveto mesto

Više domaćih medija (1, 2, 3, 4, 5, 6) sredinom meseca prenelo je vest o tome kako je koncert Svetlane Ražnatović Cece održan 2013. godine na Ušću u Beogradu među „deset najposećenijih koncerata ikada“. Mediji su ovu vest skrojili pozivajući se na listu objavljenu na Vikipediji, gde je jedini izvor za brojnost ljudi na tadašnjem Cecinom koncertu tekst portala Kurir. Takođe, svi navedeni mediji propustili su da objasne kako lista na kojoj Ceca zauzima deveto mesto ne obuhvata muzičke festivale, niti besplatne koncerte. Lista najposećenijih koncerata koja sadrži i besplatne i festivalske koncerte objavljena je na istoj stranici Vikipedije, ali na njoj nema Cecinog Ušća, a TOP 10 ispunjavaju koncerti s milionskom posećenošću. Takođe, hvalospev o Cecinom koncertu iz 2013. godine u medijima se pojavio baš u danima kada je na programu televizije N1 emitovana epizoda serijala Junaci doba zlog o ovoj estradnoj umetnici i njenim vezama sa politikom i kriminalom.

[3] Informerov alarm

Portal dnevnog lista Informer polovinom jula objavio je vest pod naslovom „SRBIJO, UPOZORENJE IZ NEMAČKE NIJE NIMALO NAIVNO! ISIS može da napadne SVAKOG TRENA – ovo je ozbiljna pretnja – I KOD NAS IH IMA!“. Tekst Informera gotovo je identičan onom koji je objavljen na srpskoj verziji nemačkog portala Dojče vele, koji je Informer i naveo kao svoj izvor. Ipak, u tom tekstu nema nikakvog upozorenja za Srbiju, već se govori o pretnjama po Nemačku. I pored toga, Informer je u svoj tekst uključio kontekst naše države uz neprimereno širenje straha kojе se pravda nepostojećim upozorenjem iz Nemačke.

[4] Čiji je Nikola Tesla?

Dnevni list Alo u svom štampanom izdanju od 29. jula objavio je vest pod naslovom „Nemci podučili Hrvate: Nikola Tesla je Srbin“. Opravdanje za svoje pisanje nalaze u tekstu nemačkog portala Študgarter nahrihter koji je pak naslovljen neutralnije – „Čiji je Nikola Tesla?“. Alo u svom tekstu direktno citira nemački list, ali propušta da Teslu okarakteriše kao američkog fizičara, iako je nemački list to učinio. Takođe, Alo selektivno prenosi navode iz teksta, izostavljajući stvari koje se domaćoj publici možda ne bi dopale. Na primer, prenosi da su Nemci govorili o uništavanju Teslinog spomenika 1992. u Hrvatskoj, ali propušta da prenese zaključnu rečenicu nemačkog lista koja govori da Tesla spaja Srbe i Hrvate.

[5] Neostvarena selidba

Pojedini mediji, ali i političari u Srbiji (1, 2, 3, 4) prošle godine su najavili da „Srbija premešta ambasadu u Jerusalim“, pozivajući se na bilateralni sporazum koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom. Dogovoreno premeštanje ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim naišlo je na osude iz Evropske unije, Turske i zemalja Arapske lige, a trebalo je da se dogodi do prvog jula ove godine. Ipak, najave domaćih medija koji su se mahom oslanjali i na vest francuske novinske agencije AFP nisu se obistinile s obzirom na to da srpska ambasada u Izraelu i dalje nije premeštena u Jerusalim.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA