Zastave na zidu – afere u Fotošopu


Fotografije grafita, na kojima su preko boja zastave Srbije nacrtani logotipi kompanija Krušik, Jovanjica i PKB (Poljoprivrednog kombinata Beograd) postale su viralne na društvenim mrežama. Iako su fotografije grafita koji aludiraju na afere u pomenutim kompanijama očite foto-montaže, portal Direktno je objavio vest o njima kao da je reč o autentičnom sadržaju.

Trobojke u Novom Sadu

Protekle dve nedelje veliki broj fasada, klupa i stepenica novosadske gradske četvrti Liman preko noći je ofarban u boje srpske zastave. Na pojedinim mestima novonastale zastave su prekečene, da bi preko noći različite površine ponovo bile obojene u crveno, plavo i belo.

Stanari nekih od oslikanih zgrada potvrdili su za portal 021 i FakeNews Tragač da nije tražena, niti data saglasnost stambene zajednice da se na fasadu nanosi motiv zastave, ali i da nisu sigurni ko su bile osobe koje su tako nešto učinile.

Viralna fotografija ipak foto-montaža

Viralna slika s logotipima kompanija Krušik, Jovanjica i PKB, nacrtanim preko trobojke, zapravo je foto-montaža s aluzijom na afere u tim kompanijama.

Iako je reč o dve foto-montaže na kojima deluje da su logotipi „naslikani” na različitim delovima fasade, u pitanju je isti zid koji se nalazi kod Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove Grada Novog Sada u ulici Narodnog fronta. Naša redakcija je otišla do pomenutog zida i zabeležila fotografije iz istih uglova, uverivši se da nema nacrtanih logotipa.

Tvit kao dokaz

Portal Direktno je ove foto-montaže iskoristio kao povod za tekst koji je naslovljen „SNS afere ’krase’ zidove Novog Sada”. Kao dokaz o postojanju grafita, Direktno je priložio objavu sa Tvitera. Alat Crowdtangle pokazuje da je ovaj tekst ostvario oko 400 interakcija na Fejsbuku. Objave i retvitovi foto-montaže na Tviteru (1, 2, 3) zbirno beleže preko 5.000 lajkova i oko 600 deljenja, a neki od komentara su „Bravo za Novi Sad i Limance”, „Oni se kriju iza zastave, a vi pljujete po zastavi. Debilana!” i „Ako je ovo stvarno, onda jedno veliko BRAVO!”.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA