Septembar ’21 unatrag: otkazano otkazivanje


U novom mesečnom pregledu štampe i portala donosimo pet upečatljivih primera manipulativnih vesti i neostvarenih najava. Ukoliko i sami sumnjate u vest koju ste pročitali, možete je prijaviti ovde.

[1] Otkazano otkazivanje

Dnevni list Alo je u nedelju, 5. septebra, na svojoj naslovnoj strani objavio kako je ustoličenje novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, najavljeno za taj dan na Cetinju, otkazano. Demanti te vesti na koju je reagovao partrijarh SPC Porfirije čim se ona prethodnog dana pojavila, Alo je protumačio kao posledicu dogovora sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem i potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem. Ipak, ustoličenje novoizabranog mitropolita obavljeno je na Cetinju uz visoke mere bezbednosti i proteste protivnika tog čina.

[2] Slika iz oktobra 2020.

Portali dnevnih listova Alo i Novosti na dan ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju objavili su kako je antiratna aktivistkinja iz organizacije Žene u crnom Staša Zajović „otišla da pruži podršku Milovim huliganima na Cetinju“. Kao dokaz za svoju tvrdnju priložili su fotografiju Zajović i programskog direktora Akademske inicijative „forum 10“, Fahrudina Kladničanina nastalu na Cetinju. Ipak, priložena fotografija nastala je mnogo pre ustoličenja Joanikija, oktobra 2020. godine, a da Zajovićeva „uopšte nije bila na Cetinju“ u vreme ustoličenja pisao je i dnevni list Danas.

[3] „Ja njega puno volim“

Portali Republika, Pink i Informer preneli su kompilaciju snimaka prvobitno objavljenu na Tviter profilu Detektor laži na kojoj su prikazani opozicioni lideri Dragan Đilas i Vuk Jeremić kako pohvalno govore o premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju. U tekstu koji prati pomenutu kompilaciju snimaka navedeno je i kako je Đilas izgovorio sledeću rečenicu – „gospodin Kurti se zalaže za svoje stavove i ja njega puno volim“. Ipak, u objavljenoj kompilaciji snimaka, kao i u celovitom snimku gostovanja Đilasa na televiziji N1 iz aprila 2019. na koje se portali pozivaju vidljivo je da ovaj političar nije rekako da „puno voli“ Kurtija.

[4] Novi udar na Srbe

Nekoliko dana nakon ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, list Informer na svojoj naslovnoj strani objavio je kako se sprema „novi udar na Srbe“. „Đukanović sprema haos u Beranama 25. septembra, za kada je zakazano ustoličenje novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija“, objavio je Informer i na svom portalu, pozivajući se na izvore „iz bezbednosnih struktura“, a istu vest preneo je i portal Republika. Međutim, ustoličenje episkopa Metodija u Beranama, kom je prisustvovao i patrijarh SPC Porfirije, prošlo je bez ikakvih incidenata, preneo je portal Radio slobodna Evropa.

[5] „Ja bih bio po volji Hrvatske“

Portali Informer i Alo preneli su vest pod naslovom „ĐILAS PORUČIO GRAĐANIMA: Ja bih bio po volji Hrvatske!“ skrojenu na osnovu toga što ovi mediji stavljaju znak jednakosti između tekstova portala Nova.rs i stavova opozicionog političara Dragana Đilasa. Portal Nova.rs preneo je izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je srpskog predsednika Aleksandra Vučića nazvao jednim od najvećih ratnih huškača devedesitih. Iz toga, Informer i Alo zaključuju kako je Đilasova poruka jasna – „ja bih bio po volji Hrvatske“, iako ni Milanović ni portal Nova.rs nisu ni spomenuli lidera opozicione Stranke slobode i pravde.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA