Ne, tri parking mesta u gradu Hanau nisu namenjena samo LGBT i migrantima


U podzemnom parkingu u nemačkom gradu Hanau tri parking mesta su nedavno obojena u duginu zastavu, s natpisom „parking mesta za različitost“, o čemu su su izvestili svetski mediji (1, 2, 3, 4).

Ova vest je došla i do naših medija (1, 2, 3), ali su neki od njih informacije o ovom potezu predstavili lažno. Nulta Tačka je objavila da su ova ’posebna parking mesta rezervisana samo za LGBTQ osobe i vozače migrante’, te da su ’šareni parkinzi posebno namenjeni određenim grupama’. Međutim ovaj medij u istom tekstu, naslovljenom „DA LI I OVO ČEKA SRBIJU: POSEBNA PARKING MESTA ZA LGBT VOZAČE I MIGRANTE“, poriče sam sebe, navodeći da „šareni parkinzi“ ne moraju nužno biti korišćeni samo za ’posebne grupe ljudi’.

Hanauer parkhaus: Svako ko želi može da se parkira

Kako bismo utvrdili šta je istina, kontaktirali smo filmu Hanauer parkhaus GmbH koja je izgradila ove parkinge i označila tri pomenuta parking mesta, te smo i od njih direktno dobili potvrdu da su parkinzi namenjeni svima koji žele da ih koriste.

„Suprotno izveštavanju vaše štampe, ovde se ne radi o rezervisanim parking mestima za posebnu grupu ljudi, već o upadljivom, šarenom simbolu usmerenom protiv mržnje i isključenosti. Svako ko deli ovakav stav može parkirati automobil na ova tri parking mesta. Ako ne želite da parkirate tamo, nećete se parkirati tamo“, izjavio je kaže Markus Henrih iz Hanauer parkhaus GmbH.

Takođe, na ovim parking mestima postavljena je i tabla sa tekstom koji ukazuje da su ona namenjena svima.

I portal IN4S je preneo ovu vest, otišavši korak dalje u kritici ovog poteza: „Evo još jedne diskriminacije, bolje reći iživljavanja, ovog puta na primeru iz Nemačke. Ovo sprovode liberalni ideolozi nad apsolutnom većinom onih koji nisu u epicentar svog života stavili svoju seksualnu orjentaciju. Svi mi imamo svoju seksualnost, ali je ona naša privatna stvar i ne želimo njome da mašemo pred javnošću, pa ni prilikom parkiranja naših vozila u javnim garažama“.

Međutim, i ovaj medij prenosi i informaciju da ova parking mesta ’nisu nužno namenjeni samo za ove dve grupe ljudi’ i ’smatraju da će ova parking mesta barem malo pomoći ljudima koji se ne osećaju potpuno sigurno u ovom gradu da se, koliko je moguće, opuste’.

Kako će kamere utvrđivati ko je LGBT

Domaći mediji koji su preneli ovu vest (Nulta Tačka, IN4S, Noizz), naveli su i da ’još uvek nije jasno kako vlasti nameravaju da nadgledaju da li su ljudi koji parkiraju u tim prostorima zapravo deo LGBTQ zajednice ili migranti, iako je rečeno da će kamera da nadgleda parkiralište’. Međutim, tvorci ove ideje kamere spominju samo u kontekstu sigurnosti vozača, kao i zaštite od od krađa i vandalizma.

Ova vest izazvala je oprečne komentare ne samo u medijima koji su je preneli, i nemačkim, i svetskim, i srpskim, već i na društvenim mrežama različitih zemalja gde većina komentariše pogrešno shvaćenu informaciju da su ova mesta isključivo rezervisana za LGBT i migrante vozače (1, 2, 3).

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA