Informer o Vučiću i RTS-u: od avgusta do novembra prošlo je više od šest meseci

Dnevni list Informer na današnjoj naslovnoj stranici preneo je pitanje koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postavio prekjuče u emisiji Ćirilica na televiziji Hepi. „Ko to pravi crne liste na RTS?“, zapitao se Vučić, ali i novinari Informera koji su pored predsednikovog pitanja preneli i njegovu opasku da ga na RTS više ne zovu i da sad tamo – kako kaže – neće ni da ide.

Uz ovo, Informer je predsedniku Vučiću pripisao rečenicu koju ovaj nije izgovorio, a koja je usput i neistinita: „Predsednik je naglasio i da niko sa RTS više ne zove ni njega i podsetio je da je od njegovog poslednjeg gostovanja tamo prošlo više od pola godine, s obzirom na to da je poslednji put u nekoj večernjoj emisiji na RTS bio još 19. aprila ove godine“, piše Informer.

Ipak, Vučić u Ćirilici nije rekao da je „od njegovog poslednjeg gostovanja tamo prošlo više od pola godine“ već da na RTS nije bio „već dosta meseci“. Takođe, nije istina ni da Vučić nije gostovao na RTS  više od pola godine. Njegovo poslednje gostovanje na RTS bilo je pre nešto više od tri i po meseca, u Dnevniku 2, što se može videti na Jutjub kanalu javnog servisa.

Komentarišući izjave predsednika, dnevni list Danas preneo je podatke iz monitoringa centralnih informativnih emisija Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) koji govore da je predsednik Srbije, samo tokom oktobra ove godine, u Dnevniku 2 RTS bio tema oko sat vremena, od kojih je 40 minuta prikazan u pozitivnom svetlu. Kada se sagledaju podaci iz istog monitoringa koji se odnose na centralne informativne emisije šest televizija (RTS, Pink, Prva, Happy, B92 i N1) Vučić je bio tema skoro 12 sati i to u 90% slučajeva u pozitivnom kontekstu.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.