Borojević višestruko osporenim istraživanjem povezuje dečju leukemiju s vakcinom protiv difterije


Saša Borojević, analitičar poznat po širenju dezinformacija putem društvenih mreža i drugih medija, pretprošle nedelje je na svom Fejsbuk profilu podelio još jednu sumnjivu objavu koja se ovog puta tiče navodne povezanosti vakcine za difteriju sa obolevanjem dece od leukemije.

U svojoj objavi, šerovanoj gotovo 500 puta, Borojević je upitao „sve one koji veruju u ’proverene’ dečije vakcine“ jesu „li znali da je dr Petar Ivanovski, profesor na Dečjoj univerzitetskoj klinici, pre ravno 17 godina predstavio istraživanje iz koga se vidi da je dečja leukemija povezana sa vakcinom protiv difterije“. Svoju tvrdnju potkrepio je člankom dnevnog lista „Večernje novosti“ iz 2004. godine, ali je zaboravio da napomene jednu stvar: u proteklih 17 godina istraživanje dr Ivanovskog više puta je osporeno.

Istraživanje dr Ivanovskog

Studija pod naslovom „Dečja akutna limfoblastna leukemija je izazvana uvođenjem imunizacije protiv difterije“ Petra i Ivana Ivanovskog objavljena je 2007. godine u naučnom časopisu Medical Hypotheses. Faktor uticaja ovog časopisa prema sajtu Elsevier je 1.538. Poređenja radi, jedan od vodećih medicinskih naučnih časopisa Lancet ima faktor uticaja 79.321.

U vreme objavljivanja pomenute studije urednik časopisa Medical Hypotheses bio je (sada penzionisani) profesor teoretske medicine sa Univerziteta u Bakingemu Brus Čarlton, koji je 2010. godine uklonjen sa mesta urednika ovog časopisa nakon što je objavio članak u kom se negira povezanost virusa HIV sa sidom (1). U vestima koje su pratile ova zbivanja, renomirani naučni časopis Nature između ostalog navodi kako je Medical Hypotheses „možda i najkontroverzniji medicinski naučni časopis na svetu”, te da se prilikom objavljivanja radova u njemu ne primenjuje stručna recenzija naučnog rada (peer review), već urednički pregled rada (editorial review).

Studija na koju se Borojević u svojoj objavi poziva citirana je tek nekoliko puta. Osim u autocitatima, ovo istraživanje pominje se, recimo, i u studiji dr Zorana Radovanovića pod imenom „Antivakseri i njihovi argumenti u Balkanskim zemljama koje dele isti jezik”. Rad je citiran i u prepisci Ivanovskog i Logana Spektora, profesora departmana za pedijatriju Univerziteta u Minesoti, koji je uredniku časopisa Medical Hypoteses skrenuo pažnju na metodološke greške u istraživanjima dr Ivanovskog.

Šta kažu novija istraživanja o vezi vakcine protiv difterije i dečje leukemije?

Da studija o povezanosti vakcinacije protiv difterije i dečje leukemije dr Ivanoskog i drugih nema utemeljenje u činjenicama pokazalo je i nekoliko novijih istraživanja. U zaključku Danske studije iz 2017. godine koja se bavila ovim pitanjem, navodi se kako nije pronađena veza između vakcinacije dece i rizika od dobijanja dečje leukemije. Ovim istraživanjem su, osim vakcine protiv difterije, obuhvaćene su i vakcine protiv gripa, boginja, zauški i rubeola, tetanusa, kao i inaktivirana polio vakcina. Sve ove vakcine, sudeći prema danskom istraživanju, ne utiču na povećan rizik od dobijanja leukemije kod dece.

Sličan zaključak iznet je i u ovogodišnjoj studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in oncology. Analiza nije pokazala nikakvu povezanost različitih vakcina koje se daju deci (među kojima je i ona za difteriju) sa dobijanjem karcinoma ili smrtnim ishodom od njega, uključujući karcinome limfoma, kostiju, mozga, bubrega, kože, leukemiju i akutnu limfoblastnu leukemiju koju je Borojević pominjao. Veza između vakcine za difteriju i obolevanja od leukemije u detinjstvu nije pronađena ni u studiji koja je objavljena 2017. godine u časopisu Scientific report.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA