Ćumur za kengure i hepo kocke za satiru


Božićni praznici u Srbiji neočekivano su završili u drugom planu nakon što je pred Badnji dan najbolji teniser sveta Novak Đoković sleteo u Australiju s namerom da uđe u tu državu i nastupi na prvom grend slemu sezone, Australijen openu (AO). Đokoviću je isprva, zbog pravila Australije koja se tiču korona virusa, onemogućen ulazak u ovu državu. Višemesečne spekulacije medija o tome da li će Novak moći da nastupi na AO eskalirale su dramom koja se odvijala na aerodromu, a potom u smeštaju za imigrante i pred sudom u Melburnu. Novak je sudskim putem uspeo da dobije pravnu bitku i izbori se za poništavanje odluke Federalne Vlade Australije o ukidanju vize i deportaciji. Ovaj slučaj burno su propratili domaći i svetski mediji, a kako to često biva kada se medijska scena ovako zatalasa, u etru se našlo i nekoliko dezinformacija.

Republika nasela na satiru o kengurskom pečenju

Nakon što je Australijska federalna Vlada Novaka sa aerodroma u Melburnu prebacila u smeštaj za imigrante njegovi fanovi počeli su da se okupljaju ispred pomenutog hotela i pružaju podršku teniseru. O tome su detaljno izveštavali domaći i strani mediji, a cela situacija bila je izuzetno pogodna za plasiranje satiričnih vesti. Ovu priliku iskoristio je satirični portal Zicer i objavio vest pod naslovom „Srbi iz Melburna u znak protesta zbog Novaka ispekli kengura na ražnju!”.

Na ovu satiričnu vest naseo je portal Srpskog telegrafa Republika, koji je dan nakon Božića objavio da su „Srbi u Melburnu radikalizovali proteste zbog Novaka”, te da je „pala prva žrtva”. Kako je portal Republika, „iz krugova bliskih srpskoj dijaspori”, navodno saznao, „Srbi iz Melburna su na dan pravoslavnog Božića na ražnju ispekli kengura i time pokazali visok stepen nezadovoljstva sa svim dešavanjima”. Naravno, kengursko pečenje u Melburnu stvarno postoji samo u Zicerovoj satiri.

Dva kengura na ražnju u Kanadi

Prizor kengura na ražnju očigledno je bio inspirativan mnogim satiričarima i podmetačima lažnih vesti, o čemu su pisale i naše kolege sa portala Raskrinkavanje.ba. Portal Tutin press iz Srbije, kao i par portala iz Bosne i Hercegovine (1, 2), naseli su na stranu vest pod naslovom „Srbi optuženi za ubistvo kengura iz Zoološkog vrta u Torontu”. Bosanskohercegovački portal IBalkan preneo je ovu vest uz naslov „UŽASNE SLIKE IZ KANADE: Šest Srba oteli dva kengura iz Zoološkog vrta i ispekli ih na ražnju u znak odmazde za Đokovića… (foto)”. Sa ovog portala lažnu vest preuzeo je, i pod istim naslovom preneo i portal Tutin press.

Međutim, radi se o namerno plasiranoj lažnoj vesti sa portala World grey news koji poseduje tzv. fake news generator (generator lažnih vesti), alat uz koji bilo ko može da lako i brzo kreira lažnu vest. Pomenuta lažna vest o otmici i pečenju dva kengura u Kanadi ilustrovana je i fotografijom na kojoj se zaista vide šestorica muškaraca i dva ražnja na kojima su životinje pripremljene za pečenje. Ipak, radi se o fotografiji iz 2019. godine koja potiče sa sajta Rasejanje.info i ilustruje zabavno-radni vikend srpske dijaspore u Nemačkoj.

Satirična anketa

Portali Mondo, Nova S, Sputnik, Blic, Srbin.info, Objektiv, Republika, Glas-javnosti, Nulta tačka, Webtribune, Pincip, N1 ba, Alo ba, RTRS i RTV BN preneli su vest satiričnog portala Double Bay Today o tome da više Australijanaca želi da deportuje premijera Australije Skota Morisona nego Novaka Đokovića. U tekstu se pominje da je 52% od 5600 glasača za to da se Morison deportuje pre nego najbolje rangirani teniser sveta, kao i da premijer Australije nije hteo da komentariše rezutate ove ankete.

Double Bay Today (DBT) je australijski satirični portal nastao 2018. koji, kao što piše u opisu sajta, kreira izmišljene priče koje prate trenutna događanja u zemlji i svetu. Otkako je aktuelna tema o Đokovićevom učešću na AO, ovaj portal je u više navrata pisao o srpskom teniseru (1, 2, 3), pa se u izmišljenim pričama može pročitati kako je najavljeno ograničenje kretanja u Melburnu dok je Đoković u državi, kao i da je premijer Australije pitao Đokovića da li ima karte za VIP ložu.

Ivan Subotić i Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene (31. maj 2023): Portal Mondo ispravio je netačnu informaciju.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA