Ne, pevač Džimin nije preminuo


Domaći mediji objavili su informaciju da je kej-pop pevač Park Dži-min (Džimin) iznenadno preminuo u bolnici nakon operacije i pozitivnog testa na virus korona. Južnokorejska kompanija Big hit mjuzik, koja zastupa njegovu muzičku grupu, objavila je da se Džimin uspešno oporavlja u bolnici.

Sporni tekstovi odlikuju se netačnim i senzacionalističkim naslovima, pa tako Srbija danas javlja „PREMINUO POZNATI PEVAČ: Hospitalizovan je zbog UPALE SLEPOG CREVA, a bio je pozitivan i na KORONU – CEO SVET TUGUJE!”, portal Alo „ŠOK! Iznenada preminuo poznati pevač u 26. godini nakon operacije slepog creva!”, portal Espreso svoj tekst naslovljava sa „IZNENADNA VEST! PREMINUO POZNATI PEVAČ U 26 GODINI ŽIVOTA!”, a protal Objektiv „Pevač PREMINUO u 26. godini: Tužna vest potresla mnoge, a evo šta je UZROK (FOTO)”.

Uvodni pasusi i naslovi sadrže informaciju da je Džimin preminuo, ali u nastavku tekstova dolazi do kontradiktornosti, pošto prenose saopštenje kompanije Big hit mjuzik, koja zastupa muzičku grupu Bangtan bojs (Bangtan Boys – BTS), čiji je Džimin član. U saopštenju (1, 2, 3, 4) se navodi da je Džimin, nakon stomačnih tegoba, otišao u bolnicu gde mu je dijagnostikovana akutna upala slepog creva, a testiran je pozitivno i na virus korona. Lekari su odlučili da ga operišu 31. januara, a kako kompanija navodi, operacija je uspešno okončana i pevač će par dana provesti u bolnici kako bi se potpuno oporavio od virusa korona i dobio svu potrebnu postoperativnu terapiju.

Portali Srbija danas, Alo i Espreso potpisali su tekstove kao autorsko delo njihovih redakcija, dok softver za proveru plagijata Copyscape pokazuje da su tekstovi gotovo identični.

Zahvaljujemo čitateljki koja nam je ukazala na ovu dezinformaciju putem formulara Prijavi lažnu vest.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (30. maj 2023): Portal Espreso ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA