U saopštenju „Grci iz dijaspore“, u domaćim medijima „grčki vojnici“


Konflikt blizu granice Ukrajine i Rusije, koji je rezultirao ubijanjem i ranjavanjem više grčkih državljana, domaći portali senzacionalistički su objavili i dodali da se radi o grčkim vojnicima. Ministarstvo spoljnih poslova Grčke i ukrajinski ambasador u Grčkoj u svojim saopštenjima ne navode da je reč o vojnicima, već o građanima, pripadnicima grčke nacionalne manjine u Ukrajini.

Od početka 2022. godine u medijima se priča o pooštravanju odnosa Rusije i Ukrajine, a pojedini analitičari ocenjuju da bi moglo da dođe do kulminacije i invazije ruske vojske na teritoriju Ukrajine. Rusija negira takve planove, ali nije zadovoljna odnosom Ukrajine sa zapadnim zemljama i njenim mogućim članstvom u NATO paktu.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova je u ponedeljak saopštilo da su dva grčka građanina ubijena i još dva ranjena u incidentu sa tri ukrajinska vojnika. Događaj se odvio nedaleko od linije konflikta u istočnoj Ukrajini, a kako navodi ministarstvo, tuča je nastala zbog „trivijalne stvari”. Ambasador Ukrajine u Grčkoj Sergij Šutenko je u saopštenju objavljenom u utorak obavestio da nema političkih ili etničkih motiva i da je incident bio krivično delo. „Prema njegovim (ambasadora Ukrajine u Grčkoj) informacijama, bilo je dvoje mrtvih ukrajinskih državljana, od kojih je jedan Grk iz dijaspore, kao i dvoje teško povređenih, oboje Grka iz dijaspore”, stoji na sajtu grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

„FIJUČU MECI NA LINIJI RAZGRANIČENJA! Poginuli grčki vojnici u blizini granice sa Rusijom”, „ESKALACIJA TENZIJA, PRVE ŽRTVE NA GRANICI! Poginula dva GRČKA vojnika u blizini linije razgraničenja Rusije i Ukrajine”, „UKRAJINCI UBILI GRČKE VOJNIKE U DONBASU! Stravičan incident samo nekoliko sati nakon upozorenja iz Atine: GRCI, BEŽITE IZ UKRAJINE!”, neki su od senzacionalističkih naslova domaćih portala.

Portali Alo, Informer, Espreso, Mondo i Red portal u svojim tekstovima pogrešno navode da je grčko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su „dva grčka vojnika poginula, a još dva teško povređena”. Portal Kurir je takođe objavio ovu vest, da bi je kasnije prepravio, ne navodeći da je uneta ispravka. Republika i Glas-javnosti obmanujuću informaciju objavili su samo u naslovu tekstova.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je netačne navode (30. maj 2023); Portal Mondo ispravio je netačne navode (31. maj 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA