Februar ’22 unatrag: prvi u demokratiji, treći u seksu


U osvrtu na februar 2022. donosimo pet upečatljivih primera manipulativnih vesti i neostvarenih najava. Ukoliko i sami sumnjate u vest koju ste pročitali, možete je prijaviti ovde.

Da li su Grci pravi bogovi ljubavi za 2021. godinu”?

Dnevni list Objektiv objavio je sredinom februara u svom štampanom izdanju kako su „Grci pravi bogovi ljubavi za 2021. godinu, pošto su čak 138 puta u proseku upražnjavali seks tokom godine”. „Odmah iza njih su Hrvati sa 134 puta i Srbi i Crnogorci sa 128” seksualnih činova godišnje, preneo je Objektiv. Ipak, ova statistika je izuzetno zastarela. Srbi i Crnogorci imaju isti rezultat jer su u vreme objavljivanja Dureksove publikacije o globalnim seksualnim navikama i dalje živeli u istoj državi. Podaci koje je Objektiv prikazao kao prošlogodišnje zapravo su objavljeni još 2005. godine.

Dokaz da je Đilas kupio FK Sautempton ili akcija za fanove na Tviteru?

Nekoliko domaćih portala (1, 2, 3, 4) objavilo je početkom februara „skandaloznu“ vest u kojoj se tvrdi da „Dragan Đilas stoji iza kupovine FK Sautempton u Engleskoj i (da je) za to platio 100 miliona funti”. Portali su svoju vest zasnovali na Tviter objavi fudbalskog kluba Sаutempton, to jest, montaži dresa ovog kluba sa prezimenom Đilas na leđima. Međutim, radilo se o akciji ovog kluba na Tviteru u kojoj je bilo ko od fanova Sаutemptona mogao da zatraži da klub objavi montažu dresa sa traženim prezimenom na leđima. Inače, suvlasnik ovog kluba nedavno je postao Dragan Šolak, vlasnik Junajted medija grupe kog domaći tabloidi često povezuju sa opozicionim liderom Draganom Đilasom.

Jesmo li prvi po demokratiji u regionu?

„Po demokratiji smo prvi u regionu“, objavio je Srpski telegraf sredinom februara u svom štampanom izdanju, pozivajući se na interaktivnu mapu magazina Ekonomist. Iako Srbija prema indeksu demokratičnosti koji je izračunala partnerska kompanija ovog magazina zaista zauzima bolju poziciju od Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i BiH, ne nalazi se na boljoj poziciji od ostalih zemalja koje nas okružuju, to jest – Mađarske, Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

Da li je 26. februar doneo oko 1000” novozaraženih od korone?

Na portalu lista Informer polovinom februara moglo se pročitati da „već 26. februara možemo da se nadamo tome da ćemo doći do brojke od oko 1.000 zaraženih (virusom korona) dnevno”. „Brojka sigurno neće pasti pre, a eventualno može da bude neki dan posle”, rekao je profesor Kočović za Informer. Međutim, predviđanja profesora Kočovića pokazala su se kao neopravdano optimistična. Dvadeset i šestog februara bilo je nešto manje od 2700 novozaraženih pacijenata (1), a od tog dana, do danas (2. 3. 2022) broj zaraženih nije pao ispod 2000 (2, 3, 4, 5).

Da li Biljana Lukić radi kod Đilasa?

„Najrevnosnija u odbrani Đilasa na Tviteru je nekadašnja novinarka Biljana Lukić koja je u više navrata optuživana da to radi iz strasti prema parama koje prima iz ‘Multikoma’, što ona nikad nije demantovala” naveo je Objektiv sredinom prošlog meseca u tekstu koji targetira nekoliko saradnika opozicionog političara Dragana Đilasa koji su u isto vreme i zaposleni u njegovoj firmi ili navodno primaju novac od nje. Ipak, novinarka Biljana Lukić nije zaposlena u firmi Dragana Đilasa, što je i demantovala pre nekoliko meseci u jutarnjem program televizije N1, uprkos pisanju Objektiva. Tu dezinformaciju demantovao je i sam Đilas i priložio ugovor o radu koji je sa njegovom firmom sklopila žena koja sa Biljanom Lukić deli samo isto ime i prezime.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA