Ne, Er Srbija nije obustavila letove ka Rusiji


Čitalac nam je skrenuo pažnju na viralnu objavu sa Tvitera u kojoj se navodi da je avio-kompanija Er Srbija obustavila sve letove ka Rusiji i iz ove države. Na zvaničnom sajtu kompanije nije moguće pronaći obaveštenje o obustavi leta, dok sajt za praćenje letova Flightradar24 pokazuje da je pet dana nakon objave tvita svakodnevno leteo makar jedan avion Er Srbije za Moskvu i iz Moskve, a nekim danima je bila aktivna i linija za Sankt Peterburg. Takođe, na sajtu Er Srbije moguće je rezervisati karte za predstojeći period.

Er Srbija je među avio-kompanijama koje sleću na ruske aerodrome i nakon napada Rusije na Ukrajinu, a broj letova na ovoj destinaciji se povećao početkom marta ove godine. Na rutu je preusmeren i najveći avion u floti Er Srbije, Erbas A330, za koji na sajtu kompanije piše da inače leti na trasi za Njujork. Prema saznanjima portala N1, kompanija Er Srbija od 21. marta smanjuje broj letova za Moskvu.

Beloruski medij Nexta u Tviter objavi koju je podelilo preko 1300, a lajkovalo preko 10.200 korisnika, tvrdi da je Er Srbija obustavila sve letove u Rusiju i iz nje.

Ovu informaciju u svojim tekstovima sadrže i strani portali The Odessa Jurnal, RBC Ukraina, CFTS, The Kyiv independent, The Indicator, G4 media, Abnews, 24tv… Dezinformacija je u međuvremenu prevedena i na srpski, pa je tako kreiran i jedan tvit sa skrinšotom “udarne vesti”. Ipak, na zvaničnom sajtu avio-kompanije nema obaveštenja da je došlo do bilo kakve obustave, osim za plaćanje karticama izdatim od strane ruskih banaka, zbog obustave usluga kompanija Viza i Masterkard u Rusiji.

Budući da nismo dobili odgovor od medijskog tima Er Srbije, odlučili smo da proverimo status letova pomoću sajta Flightradar24. Novinar portala specijalizovanog za vazduhoplovstvo Tango six takođe nam je preporučio taj metod i dodao da nije čuo da je Er Srbija obustavila letove između Srbije i Rusije.

Flightradar24 pokazuje da je od 16. marta do 21. marta ove godine avio-prevoznik Er Srbija 16 puta poleteo sa teritorije Rusije, a isto toliko puta i sleteo na nju. Najprometniji dan bila je subota, 19. mart, kada je odnos sletanja u Rusiju i poletanja iz nje bio 3:4, dok su najmanje prometni bili 17. i 20. mart sa odnosom 2:2, donosno 3:1.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA