SERBIЯ ne menja Mekdonalds u kompleksu moskovskog Dinama – tu je od 2019.


U tekstovima portala NS Uživo, Informer i Republika, baziranim na viralnom tvitu, objavljeno je kako je u poslovnom prostoru u Moskvi otvoren restoran srpske hrane na mestu gde je ugašen Mekdonaldsov restoran. Lokal sa fotografije iz teksta nalazi se u šoping-centru uz stadion fudbalskog kluba Dinamo Moskva već tri godine, a pozicioniran je na suprotnom kraju centra u odnosu na Mekdonalds.

Iz Mekdonaldsa su 8. marta ove godine saopštili da je privremeno zatvoreno 850 objekata u Rusiji zbog rata u Ukrajini. U saopštenju takođe piše i da će kompanija nastaviti da isplaćuje plate za 62.000 zaposlenih i da nisu sigurni kada će ponovo početi sa radom.

Portal NS Uživo je pisao o restoranu srpske hrane u Moskvi koji je navodno otvoren na mestu gde je poslovao Mekdonalds. U tekstu se nalazi fotografija restorana brze hrane, ali i viralna objava sa Tvitera (više od 2500 reakcija i više 250 deljenja) koja sadrži identičnu fotografiju, kao i opis. Tekstove su potom objavili i Informer i Republika.

Obrnutom pretragom fotografije iz teksta na ruskom pretraživaču Jandeks dolazi se do mnoštva izvora, od kojih je jedan Tripadvisor, gde je moguće naći adresu lokala, kao i recenzije koje datiraju iz 2019. godine. Daljom pretragom na Fejsbuk i Instagram profilima prodavnice brze hrane može se videti da je otvorena početkom 2019. godine.

Poređenjem izgleda, veličine, okoline i tipa objekta u kojem su smešteni Mekdonalds i restoran srpske hrane primećuje se da su oni potpuno različiti po svim parametrima. Pomoću Jandeks mape moguće je videti plan stadiona fudbalskog kluba Dinamo Moskva, gde se vidi da su Mekdonalds i „Serbiя grill house” na potpuno drugim krajevima sportskog objekta. Na zvaničnom sajtu šoping centra koji se nalazi unutar Dinamovog kompleksa piše da Mekdonalds „privremeno ne radi”.

Pozicije Mekdonaldsa i gril restorana Serbija u okviru šoping-centra

U tekstu portala NS Uživo se pominje i da bi zamena za Mekdonalds u celoj Rusiji mogao da bude lanac „Ujka Vanja”, kao i da će ovaj lanac brze hrane koristiti samo ruske sastojke. O ovoj dezinformaciji FakeNews Tragač je pisao pre skoro nedelju dana.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA