April ’22 unatrag: Neostvarene pobede protiv korone i Fokine


Osvrćemo se na april 2022. i donosimo pet upečatljivih primera manipulativnih vesti i neostvarenih najava. Ukoliko i sami sumnjate u vest koju ste pročitali, možete je prijaviti ovde.

Ništa od prekida zaražavanja virusom korona 3. aprila

Klimatolog Milan Stevančević u februaru je na televiziji Pink izjavio kako se „oko 20. marta“ očekuje da u Srbiji bude dvocifren broj novozaraženih virusom korona, dok se potpuni prekid zaražavanja očekuje 3. aprila. Ove tvrdnje prenelo je i nekoliko domaćih portala (1, 2, 3, 4), a da je klimatolog pogrešio u svojoj prvoj tvrdnji o dvocifrenom broju novozaraženih FN Tragač već je pisao u prethodnom blogu iz rubrike Unatrag. Nažalost, nije se obistinila ni druga prognoza klimatologa o potpunom prekidu zaražavanja 3. aprila. Prema podacima sa sajta Ministarstva zdravlja 3. aprila zabeležena su 993 nova slučaja zaražavanja, 30 pacijenata je bilo na respiratoru, a usled posledica izazvanih virusom korona preminulo je sedam osoba.

Ništa od „svrgavanja vlasti po modelu obojenih revolucija“

„Spreman je scenario obaranja vlasti u Srbiji na ulici, čija bi realizacija trebalo da počne 3. aprila uveče, čim se zatvore biračka mesta”, upozorio je Srpski telegraf svoje čitaoce u štampanom izdanju i na portalu Republika dve nedelje pred održavanje predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih beogradskih izbora u Srbiji. Ove tvrdnje Srpski telegraf potkrepio je izjavama anonimnih „izvora u diplomatskim i obaveštajnim strukturama” i političkih analitičara naklonjenih vlastima. Međutim, do preslikanih scenarija „obojenih revolucija kakve su bile u Gruziji, Ukrajini, Kirgiziji, Uzbekistanu, Moldaviji” nije došlo. Tokom izborne noći opozicioni političari, osim ukazivnja na „brojne nepravilnosti”, nisu preduzeli nikakve druge akcije, pa ni one koje podrazumevaju „obaranje vlasti na ulici”.

Ne, Đoković nije pobedio Fokinu u Monte Karlu

Sredinom aprila list Objektiv u svom štampanom izdanju objavio je da se „Đoković pre pobede nad Fokinom družio s manekenkama Viktorijas sikreta“. Takođe ovaj list na kraju svog teksta pod naslovom „Nole u raju sa anđelima“ podvlači da su možda upravo mankenke „motivisale Noleta da zabeleži trijumf“. Ovaj tekst ne bi bio problematičan da novinari Objektiva nisu požurili u proglašavanju Novakove pobede. Tekst Objektiva objavljen je u štampanom izdanju koje je izašlo 13. aprila. Ipak, već 12. aprila oko pola sedam uveče bilo je poznato da je Novak izgubio od Fokine u drugom kolu Mastersa u Monte Karlu.

Lesor razbesneo samo novinare Sportske centrale

Portal Sportska centrala dan pred odlučujuću utakmicu Košarkaškog kluba Partizan u Evrokupu objavio je kako je centar beogradskog kluba Matijas „Lesor razbesneo Grobare“ jer se „u toku intervjua za klupsku televiziju, moglo videti da nosi Zvezdinu potkošulju”. Sportska centrala dodaje i da je „njegov gest izazvao lavinu različitih komentara na društvenim mrežama”. Ipak, nije jasno na koje komentare se misli pošto ispod pomenutog promotivnog spota komentari nisu dozvoljeni, a uvidom u ceo snimak jasno se može zaključiti da Lesor nije nosio „Zvezdinu potkošulju”. Centar Partizana zapravo je nosio promotivnu majcu na kojoj piše „dati krv znači spasiti život” koju su košarkaši ovog kluba nosili pred početak finala Kupa Radivoja Koraća. „Lavinu komentara” Grobara zapravo je izazvala ova dezinformacija, što se može viedti na Fejsbuk stranicama navijača Partizana (1, 2).

Ne, Rusi nisu počeli da crtaju ceo engleski alfabet na svojim borbenim vozilima

Više naloga na različitim društvenim mrežama (1, 2, 3), kao i portal televizije Hepi, objavili su krajem aprila montiranu fotografiju ruskih oklopnih vozila na kojima je navodno iscrtana cela abeceda engleskog jezika kao odgovor na zabranu slova Z i V u pojedinim državama Evrope zbog povezanosti ovih simbola sa ruskom agresijom na Ukrajinu. Ipak, obrnutom pretragom sporne fotografije na ruskom pretraživaču Jandeks može se pronaći originalna fotografija ruskih oklopnih vozila koja je na više portala (1, 2, 3) u Rusiji objavljena početkom marta. Ona navodno prikazuje kolonu ratnih vozila koja se kreću ka Kijevu, i na njoj se vidi standardni simbol Z na oklopnim vozilima, a ne „čitav engleski alfabet”.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA