Ne, Zelenski nije najavio Evroviziju 2023. u Mariupolju


Pesmu Evrovizije ove godine osvojila je Ukrajina s pesmom „Stefanija” Kaluš orkestra. Predstavnica Srbije Konstrakta našla se na petom mestu nakon zbira glasova žirija i publike iz 40 zemalja. Ispred Srbije bili su još i Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija i Švedska. Uoči finalne večeri i nakon nje u medijima su objavljene netačne informacije u vezi sa ovim muzičkim takmičenjem.

Zelenski pomenuo Evroviziju u Mariupolju, ali ne sledeće godine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski oglasio se na Fejsbuku povodom pobede njegove države na Evroviziji i izrazio radost što bi Ukrajina sledeće godine trebalo da bude domaćin ovog muzičkog takmičenja. Nakon toga, u novom redu, napisao je da je to treći put da je Ukrajina pobednica i da veruje da to nije poslednji put. U narednom redu napisao je kako će se potruditi da „jednog dana učesnike i goste Evrovizije ugostimo u ukrajinskom Mariupolju”, ne povezujući ovaj deo statusa sa domaćinstvom sledeće godine.

Domaći portali Alo, Novosti, Telegraf, Espreso, Objektiv i Happy preneli su vest da je Zelenski poručio kako će naredno takmičenje Pesme Evrovizije biti održano u gradu Mariupolju. Senzacionalistički naslovi nekih od nabrojanih medija su: „OGLASIO SE PREDSEDNIK UKRAJINE Zelenski šokirao planetu, odabrao grad u kom će Ukrajina ugostiti Evroviziju sledeće godine, a to nije Kijev!”, „Reči Zelenskog nakon pobede Ukrajine na Evroviziji: ’Evropa dolazi u Mariupolj’”, kao i „ZELENSKI HOĆE DA DOVEDE EVROVIZIJU U MARIUPOLJ! Posle pobede, predsednik Ukrajine ŠOKIRAO izjavom”.

Nagrada Marsel Bezanson dve godine starija

Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta pre finala ovogodišnjeg takmičenja u Italiji dobila je nagradu „Marsel Bezanson”, u kategoriji najbolji umetnički nastup (engl. The Artistic Award). Nagrade „Marsel Bezanson” nazvane su po tvorcu Evrovizije i dodeljuju se od 2002. godine.

Najpre su ustanovljene Nagrada novinara (engl. The Press Award) i Nagrada za umetnički nastup, koje se dodeljuju od samog početka do danas. Nagrada navijača bila je dodeljena 2002. i 2003, da bi onda prerasla u Nagradu kompozitora (engl. The Composer Award) 2004. godine, a presedan je napravljen 2008. u Beogradu kada je ponovo dodeljena.

Veliki broj medija u Srbiji podmladio je ovu nagradu, te preneo pogrešnu informaciju da se „nagrade ’Marsel Bezanson’ dodeljuju od 2004. godine, kada je nagradu za najbolju kompoziciju dobilo ’Lane moje’ Željka Joksimovića”. Joksimović jeste te godine, predstavljajući Srbiju i Crnu Goru, osvojio „Pres nagradu”, ali su pre njega istu nagradu osvajali predstavnici Turske i Francuske.

Pogrešnu informaciju preneli su portali N1, Euronews, Direktno, Sputnjik, RTV, Happy, Politika, 021, Vesti-online, Bilten, Kosovo-online, Balkan TVMaxnews, Glas Podrinja i TSD.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (31. maj 2023): Portal Espreso ispravio je netačnu informaciju.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA