Ne, predsednik KK Partizan nije tvitovao da je potpisan desetogodišnji ugovor sa Evroligom


Sportski portali Hotsport i Maxbet pisali su o učešću Košarkaškog kluba Partizan u predstojećoj Evroligi i tom prilikom preneli objavu sa lažnog Tviter profila čiji kreator se predstavlja kao predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović. U tvitu se govori o navodnom desetogodišnjem ugovoru koji je Partizan potpisao sa takmičenjem Evroliga.

U najjačem evropskom klupskom košarkaškom takmičenju Evroliga danas je određen sastav timova koji će učestvovati u predstojećoj sezoni, a na listi su se našli beogradski klubovi Crvena zvezda i Partizan. Zvezda je dobila poziv nakon osvajanja ovogodišnje ABA lige, dok je Partizan konkurisao za „vajld kard” i danas mu je nakon glasanja Borda Evrolige uručena specijalna pozivnica.

Jedan korisnik Tvitera preimenovao je svoj profil u Ostoja Mijailović (@Ostojal945), što je ime predsenika KK Partizan, i u objavi napisao: „Sa velikim uzbuđenjem, ponosom, ali i obavezom obaveštavam sve navijače i javnost u zemlji da je KK Partizan upravo potpisao desetogodišnji ugovor sa Evroligom. Trudićemo se da dostojno predstavljamo klub i zemlju u najkvalitetnijem košarkaškom takmičenju u Evropi”. Ubrzo nakon što je tvit postao popularan, sa preko 600 lajkova i 60 deljenja, preuzeli su ga sporski portali Hotsport i Maxbet i njegovu sadržinu pripisali predseniku KK Partizan.

Lažni profil uspeo je da prevari novinare i korisnike Tvitera tako što je svoj jedinstveni naziv profila postavio tako da bude gotovo identičan onom sa autentičnog profila Mijailovića, pa je tako „@Ostoja1945” pretvoreno u „@Ostojal945”, gde je broj „1” zamenjen malim latiničnim slovom „L”.

Novinari ovih portala uspeli su da u svoj tekst uvrste dva tvita (1, 2) koja navodno potiču sa profila Mijailovića, a da i ne primete da je reč o različitim Tviter profilima. Lažni profil koji je nosio naziv Ostoja Mijailović (@Ostojal945) u toku pisanja ovog teksta preimenovan je u bjankoneri (@bjankoneri1945) i na svom Tviter zidu objavio je da je bila reč o šali.

Portal Maxbet je pre objavljivanja dekonstrukcije Tragača izbrisao sporni deo u tekstu, ne naznačivši da je to uradio.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA