Jun ’22 unatrag: 2,5 evra i 1.400 sojeva bakterija


Osvrćemo se na jun 2022. i donosimo pet upečatljivih primera manipulativnih vesti i neostvarenih najava. Ukoliko i sami sumnjate u vest koju ste pročitali, možete je prijaviti ovde.

Ustupanje teritorija

Dnevni list Informer početkom juna u svom štampanom izdanju objavio je kako je američki predsednik Džozef Bajden „priznao da će Ukrajina morati da ustupi deo svoje teritorije Rusiji“, pozivajući se na pisanje tabloida Njujork post. Iako je Njujork post zaista svoj tekst naslovio sa „Bajden kaže da će Ukrajina možda morati da preda Rusiji teritoriju tokom pregovora“ američki predsednik zapravo ovo nije eksplicitno rekao tokom obraćanja o kom su mediji pisali. Na pitanje novinara „da li Ukrajina mora da preda teritoriju kako bi postigla mir“, Bajden je odgovorio: „To je njihova teritorija. Neću im govoriti šta treba, a šta ne treba da rade, ali mi se čini da će u nekom trenutku ovde morati da dođe do sporazuma, a šta to podrazumeva, ne znam. Mislim da niko u ovom trenutku ne zna“. Ceo transkript govora Bajdena dostupan je na sajtu Bele kuće, a nakon pisanja medija o Bajdenovom „priznanju da Ukrajina mora da ustupi teritorije“ portparolka ove institucije Jen Psaki za Njuzvik je rekla da su takvi navodi „potpuno netačni“.

Nacističke tetovaže

Portal Nova srpska politička misao (NSPM) objavio je fotografiju koja se tokom juna proširila Tviterom (1, 2, 3), a navodno, kako je to i NSPM objavio, predstavlja pripadnika ukrajinskog bataljona Azov koji je prekriven nacističkim tetovažama. Ipak, grčki portal za utvrđivanje činjenica Elinika houksez koji je primetio da se ista fotografija širi i među grčkim korisnicima Tvitera utvrdio je da se ne radi o pripadniku bataljona Azov. Reč je o tridesetšestogodišnjem muškarcu koji je tokom juna uhapšen u Belorusiji, a na snimku do kog je grčki portal došao on govori na ruskom jeziku.

Vekna od 2,5 evra

Informer je u svom štampanom izdanju objavio još jedan tekst u kom se govori o „novom talasu haosa, poskupljenja i nestašica“ u Evropi. Između ostalog, u tekstu se tvrdi i da „u Hrvatskoj divlja cena hleba, pa je vekna već oko 2,5 evra“, a to je Informer zaključio na osnovu fotografije jednog fiskalnog računa koji prikazuje pomenutu cenu. Uvidom u cene hleba na sajtu hrvatskog lanca prodavnica Konzum može se zaključiti da se hleb prodaje po raznim cenama, te da se on u Hrvatskoj trenutno može kupiti i za jedan evro.

Antisrpski letak

Dnevni list Objektiv u svom štampanom izdanju i na portalu objavio je kako „ustaštvo cveta“ jer je „sramotni antisrpski letak preplavio Hrvatsku“ a u njemu se hrvatski roditelji pozivaju da ne dozvole svojoj deci da se igraju sa srpskom decom i ne prodaju nekretnine Srbima. Tekst je začinjen i opaskom da se prosečni Srbi spremaju za leto na Jadranu iako bi „tradicionalno ’gostoprimstvo’ iz ’lijepe njihove’ moglo odma da im rasprši i najmanje iluzije“. Međutim, sporni pamflet pod nazivom „Suživot sa Srbima – što i kako“, nije trenutno preplavio Hrvatsku kako to Objektiv tvrdi. O njemu su zagrebačke Novosti pisale pre gotovo 8 godina, navodeći da se pojavio u gradu Beli manastir, dok novinari portala Dnevno.hr u reakciji na tekst Objektiva navode da sporni letak „nigde nisu videli“.

Bakterije u pupku

Novine Nova objavile su da je „najnovija studija zanimljivog imena ’Bioraznolikost pupka’ pronašla više od 1400 sojeva različitih bakterija u 95 briseva pupka“, pozivajući se na Vašington post. I zaista, američki medij jeste pisao o ovoj zanimljivoj studiji, ali jula 2011. godine. Navodno „najnovija studija“ o kojoj Nova sa zakašnjenjem piše, zapravo je projekat koji je 2012. godine rezultirao naučnim radom u kom se ipak navodi da u ljudskom pupku postoji čak 2368 različitih bakterija.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA