Ne, holandski farmeri nisu izveli tenk na ulice tokom demonstracija


Farmeri u Holandiji nedeljama protestuju zbog plana holandske Vlade da do 2030. godine u velikoj meri smanji emisije azota, što bi direkno uticalo na obavezu seljaka da redukuju stočni fond. Izveštavajući o radikalnim merama koje su nezadovoljni farmeri preduzimali, nekoliko domaćih medija prenelo je i pogrešnu informaciju da su demonstranti izveli tenk na proteste. U pitanju je dezinformacija: tenk sa video-snimka i fotografija prevožen je iz izložbenih razloga, a ne kako bi blokirao ulice.

Zbog čega se protestuje?

Prema prošlomesečnom planu Vlade Holandije, do 2030. godine emisiju azota neophodno je smanjiti za 50%, a u nekim oblastima se planira da taj procenat bude veći. Azotna jedinjenja koja truju prirodu mahom potiču od stočarstva, koje – prema pisanju DW – stvara 70% problema. Vlada Holandije želi da smanji stočni fond, što je navelo farmere da izađu na ulice. Protesti su brzo radikalizovani pa su blokirani putevi, luke i aerodromi, paljene su bale sena, pred kućama političara prskano je stajsko đubrivo

O kakvom tenku je reč?

Oštrim merama revoltiranih seljaka portali Direktno, Srbijadanas.net, Srbin.info, Prst i Idiokratija dodali su – tenk. Kao dokaz da su holandski farmeri na protest izveli tenk, portali se služe fotografijama ili video-snimkom koji prikazuje maskirni tenk sa crvenim brojem 34 na kupoli. O ovom tenku pisali su strani mediji (1, 2, 3), koji navode kako je reč o restauriranom tenku Sherman Firefly iz Drugog svetskog rata koji je „uhvaćen” dok se vraćao u skladište vlasnika nakon odlaska na izložbu.

Postoji spisak tenkova Sherman Firefly koji su opstali do danas, a na njemu se nalazi i sporni tenk, za koji piše da je u vlasništvu Classic MV’s. Iz Classic MV’s su putem svog Fejsbuk naloga, gde je moguće pronaći i slike spornog tenka, potvrdili da je reč o lažnoj informaciji i da – iako podržavaju proteste – tenk nije bio u službi demonstracija, već je prevožen zbog događaja Ommen 75 Jaar Vrijheid”.

Putevi viralnosti

Većina portala koji su preneli pogrešnu informaciju u svojim tekstovima se pozivaju na Fejsbuk objavu sveštenika Nenada Ilića, koja broji preko 1200 lajkova i oko 300 deljenja. Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović u intervjuu portala Srbin.info, koji ima preko 12.000 pregleda na Jutjubu, komentariše ovu vest, gde govori da je „zaista tačno da su izvezli tenk na ulicu”.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA