Ne, Frojd nije tvrdio da je „muškarac srećan sa bilo kojom ženom, ali dok je ne zavoli”


Na Fejsbuk stranici „Novi početak“ nedavno je objavljen tekst naslova – „Sigmund Frojd je tvrdio: Muškarac je srećan sa bilo kojom ženom, ali sve dok je ne zavoli. Ova objava ima dve hiljade lajkova i više od 300 deljenja.

Međutim, već u komentaru na objavu korisnica pod imenom Anđela Srećković napominje da ovo nije citat Frojda, već rečenica iz knjige „Slika Dorijana Greja“ Oskara Vajlda. Navedeni citat se, u vrlo sličnom formatu, zaista nalazi u 15. poglavlju „Slike Dorijana Greja“. Takođe, kada se njegova engleska verzija potraži preko Gugla, ovaj citat se isključivo pripisuje Vajldu i nema tvrdnji da pripada Frojdu.

 

Muzej Sigmunda Frojda: Citat je lažno pripisan Frojdu

Pretražili smo Frojdova sabrana dela i nismo pronašli navedenu misao u njima. Potom smo dobili i potvrdu iz Muzeja Sigmunda Frojda u Beču da mu je ovaj citat lažno pripisan.

Naši mediji su i ranije navodili Frojda kao autora: Opušteno.rs 2011, Najmudrosti 2015, Zivotne mudrosti 2016, Noizz 2018, Info pult 2020, Kurir 2021. Buka je, na primer, 2015. godine ovaj citat pripisala Frojdu, a 2019. Oskaru Vajldu. Ovaj citat se kao Frojdov takođe našao i na sajtovima Besno Pile, Edukacija, kao i na bosanskom Wikicitatu.

 

Još lažnih Frojdovih citata

Pošto su svi ovi mediji, kao i Novi početak, sem navedenog citata na svojim sajtovima preneli još 19 misli koje se pripisuju Frojdu, odlučili smo da proverimo i njih. Utvrdili smo da iza barem još tri ne stoji Sigmund Frojd.

„Vreme provedeno sa mačkama nikad nije protraćeno jedan je od citata koji su pogrešno pripisani Frojdu, navodi se u tekstu Muzeja Sigmunda Frojda u Londonu.

Portal za utvrđivanje činjenica Snoups utvrdio je da ni ovaj citat ne pripada Frojdu: „Pre nego što dijagnostikujete kod sebe depresiju i nisko samopouzdanje, obavezno se uverite da niste okruženi idiotima“.

Naposletku, za citat „Seksualnom devijacijom može se smatrati jedino odsustvo seksa. Sve ostalo je – stvar ukusa sajt Quote Investigator je dokazao da nije Frojdov.

Od preostalih 16 citata samo smo tri pronašli u Frojdovim sabranim delima: „Deca su potpuno egoistična; snažno osećaju svoje potrebe i nemilosrdno se bore da ih zadovolje“; „Ljudi su moralniji nego što misle, i mnogo nemoralniji nego što mogu da zamisle“, „Svaki normalan čovek, u stvari, normalan je samo delimično.”.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA