Radove Marka Atlagića je, ipak, moguće pronaći na Gugl skolaru


Fizičar Milovan Šuvakov ukazao nam je putem Tvitera na tekst i TV prilog N1 u kom se navodi da poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Marka Atlagića, nedavno izabranog za predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, „Gugl ne prepoznaje”, odnosno da se pretragom Gugl akademika (engl. Google Scholar) ne mogu pronaći njegovi naučni radovi.

„Iskaz u naslovu ovog teksta nije tačan, što se može proveriti jednim klikom. Pretpostavljam da je do greške došlo tako što je za naslov iskorišćen citat sagovornika iz teksta, bez provere tačnosti. Ne razumem čemu potreba da se pored svih drugih činjenica koje govore u prilog tome da se radi o lošem kandidatu za ovu funkciju iznose i neistine. Nadam se da se radi o nenamernoj grešci“, napisao je Šuvakov.

 

Dva modela pretrage

Poslanik SNS Marko Atlagić nedavno je izabran za predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo. S tim u vezi, TV N1 je pripremila prilog o naučnoj biografiji Atlagića. Jedan od sagovornika, univerzitetstki profesor Vladimir Obradović navodi da „u ovoj najpoznatijoj i najšire korišćenoj bazi, Gugl akademik ili Google skolar, uopšte nema zapisa, odnosno nema podataka o gospodinu Atlagiću” i daje primer pretrage po autorima u kojoj Marka Atlagića stvarno nema.

Sagovornik N1 profesor Vladimir Obradović u pravu je kada u prilogu kaže da Atlagića nema u rezultatima u slučaju da Gugl skolar pretražujemo putem profila autora, ali nije tačno da ga nema uopšte, pošto obična pretraga daje rezultate.

Ukoliko se u standardnu Gugl akademik pretragu bez dodatne filtracije ukuca „Marko Atlagić”, u rezultatima se mogu naći 34 njegova rada, kao i dve knjige. U biografiji Atlagića na sajtu Otvoreniparlament.rs navodi se da je napisao osam knjiga i preko 150 naučnih radova, te je FakeNews Tragač poslao mejl poslaniku SNS-a sa molbom za uvid u listu naučnih radova, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Sa druge strane, uspešno smo kontaktirali sa profesorom Vladimirom Obradovićem, koji na konstataciju da se Atlagić ipak može naći na Guglu odgovara sa „i da i ne”, pošto – prema njegovim rečima – takva pretraga nije najbolja, a sam Gugl akademik ne predstavlja naučnu bazu koja je kredibilna kao Skopus, u kom je pronašao jedan Atlagićev rad, i to necitiran.

Osim portala i televizije N1, ovu vest je preneo i portal Direktno.

 

Atlagićevi radovi na Gugl skolaru

Najviše radova koje izlistava Gugl akademik objavljeno je u Zborniku radova Filozofskog fakulteta u Prištini i časopisu „Baština” gde je Atlagić član uređivačkog odbora. Najveći broj radova je samim tim iz časopisa koji trenutno pripadaju kategoriji М23, koja se nalazi u bazi Journal Citation Reports, ali prema ostvarenom impakt faktoru nije u svojoj naučnoj oblasti rangirana među prvih 60% časopisa. Slede radovi iz časopisa koji trenutno pripadaju kategoriji М24, što su nacionalni časopisi međunarodnog značaja. Detaljnije podatke o kategorizacijama možete pronaći ovde.

Redakcija FN Tragača načinila je listu svih radova Marka Atlagića koji su dostupni na Gugl akademiku, a taj spisak možete preuzeti ovde. Kategorije časopisa navedene su prema aktuelnoj kategorizaciji i ne odražavaju nužno rang časopisa u momentu kada je rad objavljen.

Na listi se nalaze radovi u kojima se već površnim pregledom naslova, sažetaka i teksta može uočiti izuzetno pristrasan, pa i nenaučni diskurs. Radove „Jugoslavija se nije raspala – ona je namerno razbijena“ i „Masakr u Srebrenici 1995. godine je najveći trijumf propagande“ Atlagić je napisao u koautorstvu sa svojim stranačkim kolegom Aleksandrom Martinovićem, a drugi rad počinje paragrafom koji je ilustrativan primer opservacija koje ne priliče naučnom funkcionalnom stilu i akademskom standardu:

„Kod Srba postoji određeni broj čestitih i hrabrih srpskih istoričara kojima je naučna istina iznad svega, i koji zasigurno neće pokleknuti pod udarom najvećih zemalja Zapada, kada je naučna istina u pitanju, i koji će po svaku cenu razobličavati ratne laži i podmetanja nametnute od strane SAD i drugih zapadnih sila“.

Pitanje kvaliteta Atlagićevih radova zahtevalo bi zasebnu analizu, ali kada je reč o kvantitetu i vidljivosti – na šta je ukazao i Milovan Šuvakov – nesumnjivo je da je Marko Atlagić prisutan na Guglovom servisu za naučne radove.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač
Portret M. Atlagića: Media Centar Beograd

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA