Miloševićeva pisma: Još jedna pluskvamperfekat-ekskluziva Srpskog telegrafa


Dnevni list Srpski telegraf prošle subote još jednom je objavio dokumente koji su odavno dostupni javnosti i proglasio ih za „ekskluzivne“. Ovoga puta radi se o dokumentima Ujedinjenih nacija, tačnije o pismima koja je bivši predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević avgusta 1995. godine poslao Ratku Mladiću i Aliji Izetbegoviću. U pismima se nalazi molba Miloševića da se tadašnji sukob obustavi, pa je Srpski telegraf zaključio da je „Srbija, suprotno uverenjima mnogih, htela da spreči rat u Bosni i Hercegovini“, a da je Milošević „zapravo na sve načine pokušavao da prekine rat“.

„Ekskluzivni dokumenti“ čije je objavljivanje Srpski telegraf najavio i na svojoj naslovnoj strani zapravo su javno dostupni dokumenti koje je relativno jednostavno naći u Sistemu zvaničnih dokumenata (ODS)onlajn bazi dokumenata Ujedinjenih nacija koja je pokrenuta još 1993. godine. U pomenutom sistemu navedeno je da su pisma, koja Srpski telegraf ovih dana objavljuje kao „ekskluzivu“, dostupna još od 4. avgusta 1995. godine. Dakle, Srpski telegraf je proglasio ekskluzivnim dokumenta objavljena pre punih 27 godina.

 

Još „ekskluziva“ Srpskog telegrafa

Od 2018. godine do danas Srpski telegraf je u više navrata proglašavao ekskluzivnim informacije koje su u raznim bazama podataka ili u medijima bile dostupne godinama pre nego što ih je ovaj tabloid objavio. FakeNews Tragač i Raskrikavanje zabeležili su najmanje pet takvih slučajeva.

Raskrikavanje je 2018. godine pisalo o tome da su „Tajne Đinđićeve beleške o Kosovu” odavno dostupne javnosti u analizi „ekskluzive“ Srpskog telegrafa, koji je tada navodno otkrio zbog čega je ubijen bivši premijer Srbije. „Srpski telegraf došao je do beleški o podeli pokrajine koje su skrivane 16 godina i u kojima se po tačkama navodi šta treba uraditi da bi se došlo do trajnog rešenja kosovskog čvora”, pisao je tada ovaj tabloid. Međutim, beleške o kojima Srpski telegraf govori Arhiv Srbije objavio je još 2009. godine, a u trenutku pisanja tabloida već su bile dostupne na više mesta na internetu.

Samo nekoliko meseci nakon „ekskluzive“ koja je navodno otkrila razloge za ubistvo Đinđića Srpski telegraf je „otkrio“ i „tajna dokumenta Vašingtona o raspadu Jugoslavije“ koji tobože predstavljaju dokaz za to da su „Ameri planirali rat pre 35 godina!”. S ovom „ekskluzivom” Srpski telegraf je zakasno „samo” 22 godine, jer su dokumenti koje je objavio javnosti bili dostupni još od 1996. godine, što je Tragaču potvrđeno i u Predsedničkoj biblioteci Ronald Regan 2019. godine.

Iste godine, ovaj tabloid „ekskluzivno” otkriva istinu o smrti Draže Mihailovića”, „mapu Dražinog groba” i „poverljivi dokument o brutalnom ubistvu četničkog vojvode”. Međutim, sve informacije koje je Srpski telegraf tada objavio o Mihailoviću već gotovo deset godina mogle su se naći u medijima i na internetu, zabeležio je FN Tragač.

Prošle godine Srpski telegraf navodno je otkrio pismenu dozvolu za silovanje iza koje je stajao zvanični Zagreb” i „tajne ruske dokumente o oslobađanju Beograda“ od nacističkih okupatora 1944. godine. „Pismena dozvola za silovanje” u tom trenutku po medijima se širila najmanje pet godina, dok sу tajni ruski dokumenti o oslobađanju Beograda” na sajtu Ministarstva odbrane Ruske Federacije dostupni još od oktobra 2019. godine (1, 2).

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA