Ne, u Srbiji se ne primenjuje sistem kodova koji upozorava na GMO hranu


Na portalima i Instagramu postala je viralna informacija da se na deklaraciji voća i povrća u marketima nalaze brojevi koji pokazuju da li je plod genetski modifikovan (GMO), uzgajan organski ili konvencionalnom metodom. U tekstovima je naglašeno da način obeležavanja nije propisan zakonom, već je dobrovoljan, ali iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za Tragač obrazlažu zašto opisani vid obeležavanja nije tačno predstavljen: navode da GMO u Srbiji nije dozvoljen, pa samim tim ne može biti ni obeležen, dok organski proizvodi u Srbiji – prema njihovim rečima – mogu imati više oznaka.

 

GMO „počinje sa 8“

Kao primer obeležavanja u tekstovima se navodi sledeće: „ako je reč o nizu od četiri broja koji počinje brojem 3 ili brojem 4, tj. od 3000 do 4999, onda je reč o voću i povrću koje je uzgajano konvencionalnom metodom, tj. za njega je upotrebljeno mnogo presticida i drugih veštačkih sredstava”. Kao najbezbedniji plodovi navode se oni na skali oznaka od 93000 do 94999. Za GMO pakovanja navode da su rezervisani brojevi od pet brojki koji počinju sa 8.

Zbog ovakvih navoda kontaktirali smo sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odakle smo dobili odgovor da se roba ne može označiti sa GMO pošto je promet takve robe zabranjen u Srbiji Zakonom o genetički modifikovanim organizmima. To ujedno znači da bi proizvod za koji se sumnja da je GMO trebalo da bude predmet službenih kontrola nadležne inspekcije.

Ovo, svakako, ne isključuje u potpunosti mogućnost prisustva GMO u Srbiji. Kako je za Agromediju rečeno u Institutu FINS Univerziteta u Novom Sadu, koji se između ostalog bavi detekcijom GMO, takvi slučajevi retko se dešavaju. Istraživači sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu opisali su proces brze detekcije u ovom radu.

S druge strane, iz Ministarstva objašnjavaju da se organski proizvodi kompleksnije obeležavaju: „Organski proizvod u Srbiji obeležava se istoimenom oznakom ’Organski proizvod’, nacionalnim znakom i kodom ovlašćene kontrolne organizacije koja je izvršila sertifikaciju tog proizvoda”.

 

PLU kodovi i preciznost izveštavanja

Portali Srbin.info, podsajt portala Kurir – „Stil“ i portala Nova – „Zadovoljna“, 24sedam, Luftika i Novi.ba u svojim tekstovima prenose informacije influenserke Nastasje Nedimović koja na video-snimku objavljenom na Instagramu objašnjava metode obeležavanja voća i povrća PLU kodovima, dok portal Espreso prenosi istovetne informacije bez pominjanja PLU kodova i influenserke. „Obratite pažnju: Pet cifara na deklaracijama povrća koje znače da je GMO”, „OBRATITE PAŽNJU NA DEKLARACIJE VOĆA I POVRĆA U RADNJAMA: Nastasja otkriva kako da vidite da li su GENETSKI MODIFIKOVANI”, neki su od senzacionalističkih naslova pomenutih portala.

Standardizacija PLU kodovima zaista postoji i mnogi svetski proizvođači je se pridržavaju, pa se u marketima širom sveta, ali i na tezgama u Srbiji, mogu pronaći proizvodi s tim kodovima. Detaljnije informacije o PLU dostupni su na sajtu Međunarodne federacije za standarde proizvodnje (engl. The International Federation for Produce Standards). U njenom Vodiču se navodi da se brojka osam na početku petocifrenih kodova više ne tumači kao oznaka prisustva GMO.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (2. 12. 2022): Portal Luftika ispravio je pogrešne navode u tekstu, zbog čega skidamo tag za taj portal iz ove analize. Ispravke su na osnovu analiza partnerskih portala uneli i portali Večernje novosti, Mondo, Kurir i Espreso.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA