Novembar ’22 unatrag: VAR za rendgenske i dipfejk snimke


Fudbalska groznica već nedeljama trese veći deo sveta, mada je u Srbiji euforija naglo splasnula nakon eliminacije naše reprezentacije. FakeNews Tragač je sa svojim partnerima iz regionalne mreže SeeCheck tokom novembra zabeležio više netačnih sadržaja o Mundijalu, ali i o zemlji domaćinu – Kataru.

I pre početka prvenstva mnogi portali otvorili su zasebne rubrike posvećene ovom događaju, a među njima i Informer. Međutim, u njegovoj sekciji „Izdvajamo za vas Katar 2022“, osim vesti o fudbalu i svemu što prati Svetsko prvenstvo, mogu se pronaći i članci čiji cilj nije informisanje čitalaca o Mundijalu, već prodaja medicinskih preparata. FN Tragač je već prvog dana Svetskog prvenstva utvrdio da pomenuta sekcija obiluje reklamama za preparate koji navodno leče prostatitis, bolne zglobove, hemoroide… Sve ove reklame vode ka manipulativnim sajtovima za prodaju medicinskih praparata, istovetnim onima koje beležimo u našem Registru manipulaivnih sajtova.

Prvog dana Svetskog prvenstva u fudbalu, prema pisanju portala Republika, stigla je i „MOĆNA PODRŠKA ’Orlovima’ iz RUSIJE!“, a nekoliko dana kasnije i portal NSuživo pisao je da „Putin navija za Srbiju na Svetskom prvenstvu!“ te da je „snimak na mrežama potvrdio snažnu podršku iz Rusije“. Snimak o kom su ovi mediji pisali navodno prikazuje predsednika Rusije kako uz koreografiju pruža podršku reprezentativcima Srbije. Ipak, kako je FN Tragač otkrio, ne radi se o stvarnom snimku Putina, već o dipfejk montaži koja omogućava uverljivo oponašanje izraza lica, glasa i pokreta neke osobe uz pomoć veštačke inteligencije. Snimak potiče sa Jutjub kanala „Prosto Putin“, u čijem opisu se navodi da je napravljen samo u svrhu zabave i da sve uloge igraju glumci.

Početak Mundijala obeležila je i vest koja govori da su tri pijana Ukrajinca uhapšena u Kataru zbog širenja nacističke ideologije. Mediji su ovu vest objavili pozivajući se na navodnu reportažu Al Džazire koju su pojedini portali i priložili uz svoje navode. Međutim, iako se na snimku koji mediji prilažu vidi logo Al Džazire, iz ove medijske kuće demantuju da je u pitanju njihova reportaža. „Snimak o kome se govori je potpuno lažan i Al Džazira nije objavila nijednu vest vezanu za ovu priču“, objavila je ova kuća na Tviteru. Portal Raskrinkavanje.ba, pozivajući se na belgijski portal Knak, navodi i da video pripisan Al Džaziri najverovatnije potiče sa ruskog Telegram kanala Jug live.

Prvo kolo Mundijala donelo je i prva iznenađenja. Saudijska Arabija uspela je da savlada favorizovanu Argentinu (2:1), a tokom utakmice jedan od saudijskih fudbalera pretrpeo je tešku povredu lica kada se sudario sa golmanom iz svog tima. Nedugo po okončanju meča društvenim mrežama i portalima počeo je da se širi rendgenski snimak koji navodno prikazuje povrede saudijskog fudbalera. Međutim, portal Raskrinkavanje.ba piše da „viralni rendgenski snimak ne prikazuje povrede saudijskog fudbalera“. Na njemu se vidi lom nosa i lom vilične kosti koji bi fudbaleru značajno otežao ili čak onemogućio govor, a povređeni Jaser al Šarani obratio se javnosti u video-poruci na Tviteru već dan nakon povrede.

Pojedini mediji objavili su uoči prvenstva da je u Katar zabranjeno uneti duvan i cigarete, kao i da za konzumiranje narkotika preti smrtna kazna. FakeNews Tragač je pisao katarskoj carini i proverio zakonske odredbe, što nas je dovelo do sledećih zaključaka: u Katar je moguće uneti ograničene količine cigareta i duvanskih proizvoda, dok se za konzumaciju narkotika predviđa novčana ili zatvorska kazna – ne i smrtna.

Iz naše arhive: Dezinformacije s prethodnog Mundijala

Vest od četiri rečenice i tri laži: Informer i „najveća ustaška fudbalska tajna“ (više) Još jednom: NDH nije igrala u crnim, već u crvenim dresovima (više) Ceo svet je na terenu video Pusi rajot, a Alo maskirane ustaše (više)

 

Najčitaniji tekst

Osim fudbalske reprezentacije, mediji su tokom novembra pratili i crnog pantera koji navodno luta Vojvodinom već neko vreme. Iako nije sasvim sigurno ni da li taj panter postoji, a kamoli gde se tačno nalazi, mediji ali i građani prilično su zainteresovani za njegovo kretanje. Tako je i jedan od čitalaca FN Tragača upitao našu redakciju da li je snimak s Instagrama koji su preneli i pojedini mediji, a koji navodno prikazuje crnog pantera u Sremskim Karlovcima, autentičan.

Kako bismo istražili ovu temu koja je, po svemu sudeći, najviše interesovala naše čitaoce tokom novembra, kontaktirali smo s korisnikom Instagrama koji je plasirao snimak i utvrdili da se radi o šali koja potiče sa društvene mreže TikTok. Crni panter, dakle, definitivno nije viđen u Sremskim Karlovcima, možda zapravo nije ni u Srbiji, ali je očigledno u našim glavama, što mediji i te kako umeju da iskoriste.

 

Zadatak meseca

Ovog meseca vaš zadatak je da pretražujete novinsku arhivu. Na dan kada je 1934. u Italiji počelo drugo Svetsko prvenstvo u fudbalu, beogradska „Politika“ je u svojoj najavi Mundijala istakla u podnaslovu četiri favorita. Pitanje glasi: Da li je pobednik takmičenja bio među njima? Ukoliko vam je potrebna pomoć u pretraživanju arhiva, možete je pronaći ovde.

Prošlog meseca imali ste zadatak da na osnovu kropovane (isečene) fotografije pronađete njenu punu verziju i ustanovite broj registracije prikazanog automobila. Obrnutom pretragom trebalo je doći do ove slike, na kojoj se vidi da je registracija 800-002.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA