Besplatni jaguar i rols-rojs na argentinski pogon


Kada bi se lažne i šaljive vesti iz ove analize ostvarile, svaki saudijski reprezentativac bio bi zbog pobede nad Argentinom bogatiji za luksuzni rols-rojs. Sa druge strane, kupci jaguara dobili bi još jedan gratis automobil ukoliko fudbalska reprezentacija Engleske pobedi Francusku u četvrtfinalu, a potom i dva naredna protivnika. Po svoj prilici, neće se poklanjati ni rols-rojs ni jaguar.

 

Jaguar, 2 za 1

Portali B92, Vesti-online, Srbija danas i Auto blog su preneli satiričnu vest sa BBC-evog odeljka specijalizovanog za motorna vozila „Top gir” koja govori da će britanska auto-kompanija Jaguar pokloniti kupcima ovog vozila još jedan automobil ako fudbalska reprezentacija Engleske osvoji aktuelno Svetsko prvenstvo u Kataru. Originalan tekst više ne može da se nađe na sajtu „Top gira”, ali je arhiviran pomoću softvera Wayback machine i njegova prvobitna sadržina može i dalje da se pročita.

Redakcija portala 021 uočila je grešku i samoinicijativno je ispravila. Da je u pitanju tekst šaljivog karaktera može se videti na samom vrhu originalne vesti „Top gira”, gde piše da je ona smeštena u njihovu standardnu rubriku „Satira”. Ako je ovo nekom promaklo, u prvoj rečenici teksta stoji kako dopisnik Cory Spondent (šaljivo ime izvedeno od engleske reči „corespondent”, što znači „dopisnik”) donosi „uglavnom netačne vesti iz sveta automobilizma”.

 

Rols-rojs za 2:1

Jedno od najvećih iznenađenja na Svetskom prvenstvu u Kataru bio je preokret i pobeda fudbalske reprezentacije Saudijske Arabije nad Argentinom u grupnoj fazi takmičenja. Informacija koja je kružila društvenim mrežama i stranim medijima, prelila se i na naše portale. Alo, Republika, Telegraf, Srbija danas, Vojvodina uživo, Hotsport, Nezavisne, Nportal, Sandžaklive, Auto blog i Odbrana preneli su da će zbog ove pobede svaki od igrača Saudijske Arabije dobiti skupoceni automobil marke rols-rojs.

Na pres-konferenciji nakon utakmice napadač Saudijske Arabije Saleh Alšehri i trener Herve Renard demantovali su navode iz medija. Alšehri se nasmejao na pitanje novinara i rekao da je za njegov tim najveća nagrada što predstavljaju svoju zemlju, dok je trener naglasio da nema ničeg istinitog u konstataciji da će ekipa dobiti automobil, kao i da nije vreme da se dobije bilo šta posle samo jedne dobijene utakmice.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA