Zlatni Pinokio za Informer, Srebrni za Alo, a Bronzani Srpskom telegrafu


Portal FakeNews Tragač dodeljuje nagrade Zlatni, Srebrni i Bronzani Pinokio medijima koji su tokom prethodnih godinu dana prema našoj evidenciji najčešće širili lažne i manipulativne vesti.

Naš tim je istražio 209 lažnih i manipulativnih sadržaja i sproveo deset složenijih istraživanja. Od ukupnog broja detektovanih sadržaja 12,9% moglo se pronaći u štampanom ili onlajn izdanju Informera, čime je ovaj medij po drugi put zaslužio Zlatnog Pinokija. Na drugom mestu našao se Alo, koji je iz korpusa dokazanih dezinformacija kreirao ili preneo 12,4% sadržaja, a na trećem su Srpski telegraf i njegov portal Republika, sa učešćem od 11%. Napominjemo da ove procente ne treba tumačiti kumulativno jer se većina lažnih i manipulativnih sadržaja nije zadržala u jednom mediju, već je istovremeno objavljena na više mesta. Redakcija FakeNews Tragača je tokom proteklih godinu dana dezinformacije detektovala u 119 medija, čemu treba dodati i veliki broj netačnih sadržaja koji su potekli sa društvenih mreža.

2018. 2019. 2020. 2021. 2022.
Zlatni Pinokio Alo Informer Alo Alo Informer
Srebrni Pinokio Informer Alo Informer Informer Alo
Bronzani Pinokio Kurir Kurir Srbija danas Espreso Srpski telegraf
4. mesto Srbija danas Espreso Espreso Objektiv Objektiv
5. mesto Srpski telegraf Srbija danas Kurir Srpski telegraf Večernje novosti

 

Ove godine tematski fokus dezinformacija pomeren je sa javnog zdravlja na rat u Ukrajini i druge međunacionalne sukobe i tenzije. Sa druge strane, primećen je pozitivan trend među mejnstrim medijima u pogledu spremnosti da se isprave ili uklone netačni sadržaji.

Redakcija Fake News Tragača će narednih dana dobitnicima nagrada poslati plakete i statue Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog Pinokija, uz napomenu da u bajci na koju referišemo drveni lutak sklon laganju ima priliku i da se popravi. U tom svetlu, nadamo se da će se mediji naredne, 2023. godine, svim silama truditi da ovu nagradu ne dobiju.

FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA