U Srpskom telegrafu „isplivao skriveni šok intervju“ koji je javno dostupan duže od Srpskog telegrafa


Srpski telegraf je u današnjem štampanom izdanju nastavio svoju tradiciju „otkrivanja“ odavno dostupnih informacija. Na naslovnoj strani ovaj tabloid objavio je navodni „predlog bivšeg šefa Stejt Departmenta“: „Kisindžer: Bosna je greška, otcepite Srpsku“. Međutim, ono što je Srpski telegraf prevideo jeste činjenica da su izjave Henrija Kisindžera koje prenosi stare više od 27 godina, da su izrečene pre potpisivanja Dejtonskog sporazuma i da su odavno dostupne javnosti.

 

Kad Srpski telegraf otkrije „tajnu“

Pomenuti list tvrdi da je intervju o kom piše „skrivan još od 2010. godine“ iako je upravo te godine deo ovog intervjua objavljen na Jutjubu gde je dostupan svim zainteresovanim korisnicima sa pristupom internetu. Srpski telegraf greši i kada kaže da je Henri Kisindžer „još pre 13 godina izjavio da Bosna nikada nije postojala i da je besmisleno insistiranje SAD na njenom opstanku“. Iako je ova, kao i ostale izjave koje tabloid prenosi autentična, ne radi se o izjavama od pre 13, već od pre 27 godina. To se lako da utvrditi na sajtu novinara Čarlija Rouza koji je pomenuti intervju sa Kisindžerom vodio još septembra 1995. godine.

Srpski telegraf je tekst o tome da je „isplivao šok intervju bivšeg šefa Stejt Departmenta“ objavio i na svom portalu Republika i to pod naslovom „OBELODANJEN DUGOSKRIVANI INTERVJU ČUVENOG DIPLOMATE: Bosna lažna tvorevina, Srbi treba da naprave svoju državu!“.

 

Arhiva kvaziekskluziva

Inače, princip obmanjivanja javnosti navodnim otkrivanjem odavno dostupnih podataka koji u tekstovima Srpskog telegrafa uglavnom bivaju istrgnuti iz vremenskog i društveno-političkog konteksta, ustaljena je praksa ovog tabloida. FN Tragač je oktobra prošle godine pisao o navodno „ekskluzivnim dokumentima“ – pismima Slobodana Miloševića Ratku Mladiću i Aliji Izetbegoviću – koje je Srpski telegraf „otkrio“ iako su ona bila javno dostupna još od 1995. godine. Takođe, zabeležili smo i kvaziekskluzive Srpskog telegrafa o tajnim dokumentima Vašingtona o raspadu Jugoslavije, istini o smrti Draže Mihailovića, pismenoj dozvoli za silovanje iza koje je stajao zvanični Zagreb i tajnim ruskim dokumentima o oslobađanju Beograda.

I naš partnerski portal Raskrikavanje zabeležio je nekoliko lažnih ekskluziva Srpskog telegrafa. Decembra prošle godine ovaj tabloid je objavio navodno tajni dokument koji „otkriva“ da je energetsku krizu uzrokovao Zapad 2020. godine i da ona nema veze sa ratom u Ukrajini, a još 2018. godine Raskrikavanje je pisalo o tome da su „Tajne Đinđićeve beleške o Kosovu” koje je Srpski telegraf objavio odavno dostupne javnosti.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA